Rusya'dan ilk açıklama

ABD'nin Suriye hava üssünü vurmasının ardından tüm dünyada gözler Rusya'ya çevrildi. Rusya'dan ilk açıklamalar peş peşe geliyor. Gelen son bilgilere göre Rusya, ABD ile Suriye’de hava güvenliği anlaşmasını dondurduklarını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı da ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurmasının ardından Suriye'nin hava savunma sistemini güçlendirmesine yardım edeceklerini duyurdu.

Rusya'dan ilk açıklama
Rusya'dan ilk açıklama
Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Suriye'de rejime ait üsse hava saldırısı düzenlemesiyle ilgili, 'Egemen bir devletin uluslararası haklarının ihlalidir. Yapay sebeplerle düzenlenmiş saldırıdır.' değerlendirmesinde bulundu.

Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuya nasıl tepki verdiğini anlattı.

Başkan Vladimir Putin'in, 'Amerika'nın saldırısını egemen bir devletin uluslararası haklarının ihlali olarak' gördüğünü paylaşan Peskov, 'Suriye ordusunda kimyasal silah bulunmuyor. Bu daha önce Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından tespit edilmişti. Yapay sebeplerle düzenlenmiş saldırıdır.' iddiasında bulundu.

Putin'in, ABD'nin Suriye'deki bombardımanını, dünya kamuoyunun dikkatini Irak'taki can kayıplarından uzaklaştırma çabası olarak nitelendirdiğini belirten Peskov, ABD'nin bu adımının zaten kötü seviyede bulunan Rusya-Amerika ilişkilerine yeni bir darbe niteliğinde olduğuna söyledi.

Peskov, 'Bu adım bizi uluslarası terörizmle mücadele hedefine yakınlaştırmıyor, aksine daha büyük engeller oluşturuyor' şeklinde konuştu.

RUSYA, BMGK'YI ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi, BMGK'yı konuya ilişkin acil toplantı yapmaya çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise 'Bakanlık, yakın zamanda konuya ilişkin açıklama yapacak' dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'ABD ile Suriye'de hava güvenliği anlaşmasının askıya alındığını' açıkladı.

Öte yandan Rusya, ABD ile Suriye'de hava güvenliği anlaşmasını dondurduklarını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı da ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurmasının ardından Suriye'nin hava savunma sistemini güçlendirmesine yardım edeceklerini duyurdu.



Kaynak: AA