Prof. Dr. Demircan Açıklaması 'Meme Kanseri, Erken Bilinirse En Az Riskli Kanserdir'

Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Demircan, meme kanserinin, erken tanı ile en az riskli kanser grubunda olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Demircan Açıklaması 'Meme Kanseri, Erken Bilinirse En Az Riskli Kanserdir'
Prof. Dr. Demircan, 1-7 Nisan Kanser Haftası sebebiyle meme kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Meme kanserine östrojen hormonunun yol açtığını belirten Prof. Dr. Demircan, kişinin kendini muayene etmesiyle bile hastalığı ortaya çıkarabileceğine dikkat çekip, "Meme içerisinde süt bezleri ve kanalları var. Bu süt bezleri ve kanalların içerisinde farklılaşan hücrenin kontrolsüz çoğalmasıyla bu hastalık ortaya çıkıyor. Giderek büyüyen kitle, kadının kendini kontrolü sırasında eline geliyor. Büyüyen, ele gelen kitle meme kanserinin en önemli belirtisidir. Bir hücreden çıkıyor ve geometrik dizi şeklinde artarak o hale geliyor" dedi.

Prof. Dr. Orhan Demircan, sigara, alkol ve aşırı kilo gibi risk faktörlerinden uzak durulmasını önerdi. Prof. Dr. Demircan, meme kanserinden korunmanın yolunun erken tanı olduğunu vurgulayıp şunları kaydetti:

"Erken tanı konulan hastada çok geniş ameliyatlara gerek kalmıyor. Daha küçük ameliyatlarla, daha küçük tedavilerle sosyal yaşamdan kopmadan kaliteli bir yaşam sürdürebiliyorlar. İşte en önemli şey meme kanseri riskinin farkında olmak ve kendilerinin yol haritalarını takip etmek. Zaman geçtiğinde, hastalık ilerlediğinde zor bir süreç başlıyor."
Kaynak: İHA