100 Yıldır Kapalı Olan Türbeler Vatandaşlar İçin Açıldı

Niğde’de 100 yıldır kapalı olan türbelerin kapıları açıldı.

100 Yıldır Kapalı Olan Türbeler Vatandaşlar İçin Açıldı
Vatandaşların kendi şehrinde bulunan türbelerini ziyaret edip dua etmeleri açısından önemli bir adım atıldığını söyleyen Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Selçuk Demirtaş, müdürlüğün sosyal medya hesaplarına teşekkür dilekleri geldiğini söyledi.



Demirtaş yaptığı açıklamada, “İlimizdeki türbeler aşağı yukarı 100 yıldır kapalıydı. Örneğin benim çocukluğumda Niğde’de geçti. Ancak ben bilmiyordum. Hüdavend Hatun türbesinin içinde ne var. Sayın valimizin Niğde’ye teşriflerinden sonra türbeleri gezdik. O zaman türbelerin içerisinin açılması gerektiğini söyledi.

Türbelerin bakımını da yaptırdık. İl kültür turizm müdürlüğümüze hem de şahsımıza çok önemli yardımları oldu. Biz burada böylece türbelerimizi açtık. Tabii türbelerimizin açılmasının insanımıza ve kültür varlıklarımıza iki tane önemli ayağı var. İnsanımıza kendi şehrimize yaşayan kendi türbelerini ziyaret edip dua etmeleri açısından önemli. Bu kültür varlıkları bu binalar içerisinde nefes alan bir insan olmadığı zaman sürekli nem, kapalı ortamda binanın tahribatı daha fazla oluyor. Ve daha fazla deforme oluyor. Bunu da engellemek adına türbelerimizi açtık. Halkımız buradaki türbeleri ziyarete gelmeye de başladılar” dedi.

Türbelerin kapıları açıldıktan sonra kuruma teşekkür mesajları geldiğini anlatan Demirtaş, “Hüdavend Hatun türbemiz açıldıktan sonra telefon yoluyla il kültür turizm müdürlüğümüze sosyal medya hesaplarıyla bize çok teşekkür eden insanlar oldu. İçerisini, mihrabı hiç görmediklerini söyleyenler oldu. Biz de hiç görmemiştik. Mesela Şerif Ali türbesinin kitabesine baktığımızda hicri 1282 miladi olarak da 1865 yılında yapıldığı yazıyor. Bir de çok ilginç bir yazısı var: “Olmak istersen iki alemde makbulü enam, türbe-i Şeref Ali kıl ziyareti eyam” diye iki satır bir yazısı var. Burada şunu demek istiyor: “Ey halk iki alemde de insanların beğendiği kimse olmak istiyorsanız, Şeref Ali türbesini ziyaret edin” diyor. Türbelerin ziyareti de bu açıdan önemli. Türbelerdeki manevi havadan da iyi olur diye düşünüyorum. Hem türbedeki kabre hem insanlara dua açısından önemli olur diye düşünüyorum. Buradan da sayın valimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA