Ölümünün 429. Yılında Mimar Sinan

Edirne'de, Mimar Sinan'ın ölümünün 429. yılında 'Suyun izinde Mimar Sinan' konulu panel düzenlendi.



Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde gerçekleşen panelde 'Mühendis ve Mimar Sinan' adlı bir konuşma yapan 9 Eylül Üniversitesinden emekli Prof. Dr. Ünal Öziş, Sinan'ın yaptığı eserlerde sadece mimarlık değil mühendislik dehasının da olduğunu söyledi.

Mimar Sinan'ın mühendislik alanındaki öneminin son yıllarda ortaya çıktığını ifade eden Öziş, 'Sinan'ın dehasının ve eserlerinin mimarlık ile güzel sanatlar alanlarındaki evrensel önemi gerek ulusal, gerekse uluslararası ortamlarda uzun yıllardan beri ele alınıp ortaya konulduğu halde, inşaat mühendisliği alanındaki evrensel önemi üzerinde son birkaç on yılda ciddiyetle durulmaya başlanmıştır.' dedi.

Sinan'ın yaşamı boyunca 150'yi aşkın cami ve mescit, 70'i aşkın medrese, 50'yi aşkın hamam, 40'ı aşkın türbe, çok sayıda saray, kervansaray, imaret, darüşşifa, köşk, mahzen, köprü, su kemeri olmak üzere toplam 500'e yakın eser inşa ettiğini belirten Öziş, 'Büyük Türk mühendisi ve mimarı Sinan'ın, bu eserlerinden 200 kadarı özgün biçimini koruyarak günümüze gelmiş olup, pek çoğu bugünde kullanılmaktadır.' diye konuştu.

Sinan’ın mühendislik yeteneğini inşa ettiğin suyollarında kendini açıkça gösterdiğini dile getiren Öziş, Edirne’nin Mimar Sinan için de ayrı bir yeri olduğunu belirterek, İstanbul’dan sonra en çok Sinan'ın eseri Edirne'de olduğunu ve 'ustalık eserim dediği' Selimiye Camisine Edirne'nin ev sahipliği yaptığını anımsattı.

Panele, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selnur Akansel, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, TMMOB Edirne Temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA