Maliye Bakanı Ağbal Açıklaması

'Maliye'de yıllardır yapılan yanlışlar var. Fişfatura kontrolü yapılarak devletin vergi alacağı sağlanmaya çalışılıyor. Bu anlayış yanlış' 'Bu doğru bir şey olsaydı kayıt dışı ekonomi bu kadar fazla olmazdı. Bu, eski 1980'li yılların fişfatura anlayışına dayalı bir anlayışla biz vergi işini götüremeyiz. Yeni dönemde onun için diyoruz ki olabildiğince iş yüklerini ortadan kaldıracağız ve mükellefe olabildiğince güveneceğiz'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Maliye'de yıllardır yapılan yanlışlar olduğunu, 1980'li yılların fiş-fatura anlayışına dayalı bir anlayışla vergi işini götüremeyeceklerini belirterek, 'Yeni dönemde onun için diyoruz ki olabildiğince iş yüklerini ortadan kaldıracağız ve mükellefe olabildiğince güveneceğiz.' dedi.

Ağbal, Başakşehir'de serbest muhasebeci ve mali müşavirler ile düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, meslek mensuplarından devlet ile vatandaş arasında doğru bir zeminde köprü olmalarını, vatandaşa doğru danışmanlık hizmeti vermelerini, devletle olan ilişkilerinde vatandaşı doğruya yönlendirmelerini beklediğini söyledi.

'Herkesi vergi kaçakçısı addeden bir anlayışla Maliye Bakanlığı işlerini götüremez.' diyen Ağbal, herkesi yanlış yapıyor diye addettiklerini, çok sıkı kurallar ve aşırı birtakım yükümlülükler getirdiklerini aktardı.

Ağbal, 'Ama günün sonunda bakıyoruz ki aslında vergisi kaçıran yine yolunu bulmuş. Ama bu arada iyi niyetli mükellefe de bir sürü iş yükü çıkmış.' diye konuştu.

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun bu konudaki en bariz kanun olduğunu dile getiren Ağbal, o kadar vilayet gezdiğini, bu kanundan memnun olan kimseyi görmediğini bildirdi.

Ağbal, KDV ile ilgili müthiş bir iş yükü olduğunu kaydederek, 'Belki de milyar mertebesinde faturalar kesiliyor, milyar mertebesinde işler yapılıyor. Ama günün sonunda bakıyorsunuz bin tane firma bütün KDV'nin yüzde 50'sini veriyor. Demek ki buralarda birtakım yanlışlıklar, eksiklikler var.' ifadelerini kullandı.

Maliye'de yıllardır yapılan yanlışlar olduğunu dile getiren Ağbal, fiş-fatura kontrolü yapılarak devletin vergi alacağını sağlamaya çalışıldığını, bu anlayışın yanlış olduğunu bildirdi.

Ağbal, 'Bu doğru bir şey olsaydı kayıt dışı ekonomi bu kadar fazla olmazdı. Bu, eski 1980'li yılların fiş-fatura anlayışına dayalı bir anlayışla biz vergi işini götüremeyiz. Yeni dönemde onun için diyoruz ki olabildiğince iş yüklerini ortadan kaldıracağız ve mükellefe olabildiğince güveneceğiz. Siz meslek mensuplarına güveneceğiz. Olabildiğince elektronik devlet uygulamalarını kullanacağız. Devletin başkan bir biriminden alabildiğimiz hiçbir veriyi sizden almayacağız. Nihai hedefim Ba, Bs formlarını kaldırmaktır. Sizin uğraşmayacağınız bir sisteme geçmek istiyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Önemli projelerimden bir tanesi beyannamesiz vergi sistemi'

Bakan Ağbal, önemli projelerinden bir tanesinin beyannamesiz vergi sistemi olduğunu belirterek, elektronik devlet uygulamaların buna imkan verdiğini bildirdi.

Beyanname ve belge düzeninde, defter sisteminde radikal değişiklikler yapacaklarını dile getiren Ağbal, o zaman meslekte çok daha nitelikli işler yapılacağını aktardı.

Ağbal, uzun vadeli hedeflerinden birisinin KDV Kanunu'nda yapıcı bir değişim yapmak olduğunu kaydederek, bu kanunda ciddi sıkıntılar bulunduğunu söyledi.

Kaynak: AA