Kurtulmuş Açıklaması Türkiye'nin Tavrı Bellidir

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD’nin Suriye’yi vurmasına ilişkin, "Bu bölgede tansiyonun düşürülmesi için Esad rejiminin yaptığı bu insanlık suçunun cezalandırılması, yanına kar kalmaması gerek. Türkiye’nin tavrı bellidir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Giyimkent’te Tekstilya Fuar Merkezi’nin açılışının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kurtulmuş, İdlib’de yaşanan kimyasal saldırıyı kınayarak, "Suriye’de salı günü yaşanan kimyasal saldırıyı nefretle kınıyoruz. İnsanlık suçudur. Savaş suçudur. Hiçbir savaşta işlenmemesi gereken bir suçtur. Ama ne yazık ki bu ilk değildi. Suriye rejimi daha önce de kendi halkına karşı kimyasal silahla saldırdı. Uluslararası sistemin dengeleri gereği o dönemde hiçbir şey yapılmadı. Ne yazık ki gerekli tedbir alınamadı. Dünya sisteminin barışı sağlama yeteneği kalmamıştır. Dünya beşten büyüktür diyoruz. 7,5 milyar insanın güvenliği beş tane ülkenin dudağının arasında. Açık bir insanlık suçu da işlense BM’de arkasını dayıya yaslamış olan, kendisini tutan biri varsa BM’de veto sahibi ülkelerden biri veto ediyor. Uluslararası camianın ve insanlığın Rusya’dan beklediği konu, BM’ye geldiğinde görüşmeleri tıkamaması, kilitlememesi ve veto etmemesidir. Maalesef konu dünkü oturuma geldi. Rusya maalesef kimyasal saldırı ile ilgili olumsuz tutum sergilemekte ve rejimi destekleyen bir tutum içerisinde. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Suriye’de ilk üç yıl iç savaş, daha sonra vekalet savaşları şeklinde geçti. Artık vekalet savaşı üzerinden bunu sürdürmeyi bırakmak lazım. Ülkeler her birisi bir takım grupları tutarak kendi güçlerini pekiştirmeye çalışıyorlar. Olan gariban Suriye halkına oluyor. BM’nin gerekiyorsa güvenli bölge ortaya koymak dahil her türlü önlemi alması lazım. Şu uyarıyı bir kez daha tekrar etmek isterim. Her vekalet savaşının bir sonu var. Bunu sona erdirip, halkın istediği barış tesis edilemezse ilgili taraflar vekalet savaşlarını bırakıp kendileriyle savaşmak durumunda kalır. Ortadoğu’da büyük bir bölgesel savaşın ve çok küresel savaşın fitilini ateşleyecek bu gelişmelerin önüne geçmek lazım. Bunun yolu da Rusya’nın rejime arka çıkmaktan vazgeçmesi, öncelikle BM’de insanlık suçunun ciddi şekilde cezalandırılması gerekir. Önce büyük bir insanlık suçu olan kimyasal silahları kullananların şiddetle cezalandırılması gerekir. Yoksa yapanın yanına kar kalırsa herkes bu suçu işlemeye devam eder" dedi.

Türkiye’nin girişimlerinin sorulması üzerine Kurtulmuş, "Türkiye önce BM’ye mektup gönderdi. Türkiye bölgede halkın istediği barıştan yanadır. Herkes sorumluluğunu, garantörlüğünün gereğini yerine getirsin. Bu bölgede tansiyonun düşürülmesi için Esad rejiminin yaptığı bu insanlık suçunun cezalandırılması, yanına kar kalmaması gerek. Türkiye’nin tavrı bellidir. Esad rejiminin cezalandırılması ile ilgili bütün ülkeler ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kimse mırın kırın etmesin, siyaseten kendine mevzi kazandıracak sözler etmesin. Bu insanlık suçunun cezalandırılması için herkes elini taşın altına koysun" dedi.

(Volkan Kayalar/İHA)
Kaynak: İHA