Gambiya'daki Parlamento Seçimleri Sonuçlandı

Seçim Komisyonu: 'Birleşik Demokratik Partisi liderliğindeki koalisyon, meclisteki 53 saldalyeden 42'sini kazandı'.

Gambiya Seçim Komisyonu, ülkedeki parlamento seçiminde, Birleşik Demokratik Partisi (UDP) liderliğindeki koalisyonun mecliste 42 sandalye kazandığını bildirdi.

Komisyondan yapılan açıklamada, 'Devlet Başkanı Adama Barrow'u destekleyen 7 partiden 4'ünün oluşturduğu UDP liderliğindeki koalisyon, meclisteki 53 sandalyeden 42'sini kazandı.' ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, eski devlet başkanı Yahya Jammeh'in partisi Yurtsever Yenilenme ve Yapılanma Birliğinin (APRC) ise meclisteki 5 sandalyeye sahip olabildiği belirtildi.

Seçimlerde ayrıca Gambiya Demokratik Kongresinin (GDC) de bir koltuğu bağımsız adaya bırakarak 5 sandalyeyi kazandığı kaydedildi.

Gambiya'da halk, 22 yıl sonra demokratik seçimlerle göreve gelen bir devlet başkanı yönetiminde parlamento üyelerini belirlemek üzere sandık başına gitmiş oldu.

Yaklaşık 886 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, parlamento seçimi, Barrow'un 3 ay önce görevine başlamasından bu yana ilk kez düzenlenen seçim olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

Seçimde, 239 aday 53 seçim bölgesi için yarıştı.

Gambiya'da 1 Aralık'ta devlet başkanı seçimi düzenlenmiş, sandıktan çıkan isim Barrow olmuştu. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından ilk etapta yenilgisini kabul eden Jammeh, daha sonra iktidarı bırakmayı reddetmişti.

Bunun üzerine Senegal, Nijerya ve Gana askerlerinin yer aldığı Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) askeri gücü, 19 Ocak'ta Gambiya topraklarına girmiş, Barrow da aynı gün, Gambiya'nın Senegal'in başkenti Dakar'daki Büyükelçiliğinde ECOWAS ülke temsilcilerinin de katıldığı törenle devlet başkanlığı yemini etmişti.

Jammeh'in iktidarı bırakmaya razı olması ve ailesiyle Gambiya'dan ayrılmasının ardından Barrow, 26 Ocak'ta ülkesine dönmüş ve başkanlık koltuğuna oturmuştu.
Kaynak: AA