FETÖ'nün Yargı Yapılanmasına İlişkin Yol Haritası Savcının Flash Belleğinde

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'ye iltisaklı olduğu gerekçesiyle meslekten çıkarılan hakim ve savcılara yönelik soruşturma sonucunda hazırlanan ilk iddianamede, etkin pişmanlıktan yararlanan şüpheli bir savcı tarafından verilen flash bellekte, FETÖ'ye mensup hakim ve savcıların ''izlenilecek yol haritası'' ve ''yapacakları işlemlere'' ilişkin bilgi ve belgelere ulaşıldı Flash belleği savcılığa veren savcı T.T'nin ifadesinden: 'Ağır ceza mahkemesi ve komisyon başkanı olan ... 2015 Ocak ayından sonraki üç dört aylık süre içerisinde bir gün Ankara'ya gitmişti. Ankara dönüşünde bana AİHM'ye müracaat etmek için Ankara'dan form getirmiş olduğunu söyleyerek flash belleğini bana verdi. Ben de onun flash belleğinde bulunan bütün dosyaların AİHM'yle ilgili olduğunu düşünerek açmadan, savcılığa sunduğum flash belleğe yükledim. Ben bu flash bellekte herhangi bir değişiklik yapmadım' İddianameden: 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne mensup şüphelilerin, olası soruşturmalarla ilgili önceden planlama yaptıkları, yol haritası çıkardıkları, tüm örgüt üyelerinin kullanabileceği matbu belgeler hazırladıkları, silahlı terör örgütü lideri ve yöneticilerinin talimatları doğrultusunda, hiyerarşi içerisinde örgütsel tavır sergiledikleri anlaşılmıştır''

Fetullahçı Terör Örgütü ile (FETÖ) bağlantılı oldukları gerekçesiyle meslekten çıkarılan, dönemin özel yetkili cumhuriyet savcılıkları ve mahkemelerinde görev yapan 25 şüpheli hakkında hazırlanan ilk iddianamede, etkin pişmanlıktan yararlanan şüpheli bir savcı tarafından verilen flash bellekte, FETÖ'ye mensup hakim ve savcıların ''izlenilecek yol haritası'' ve ''yapacakları işlemlere'' ilişkin bilgi ve belgelere ulaşıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, 25 şüpheli hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianamenin detayları belli olmaya başladı.

İddianamede, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi hakim vesavcılarla ilgili yürütülen soruşturmada etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak ifade veren şüpheli T.T'nin, kendisine ait bir USB bellekte bulunan dosya halindeki çıktıları başsavcılığa teslim ettiği belirtildi.

Flash bellekteki çıktı olarak savcılığa teslim edilen dosyaların incelendiği aktarılan iddianamede, bu dosyalarda, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ( HSYK) kararnamelerinin incelendiği, mevzuat hükümleri ve prensip kararları,temel anayasal ilkeler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleri, uluslararası belgeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatları açısındankararnamelerin değerlendirildiği, sağlık, eğitim ve öğretim nedenleri, kararname itirazları ve yeniden inceleme talepleri için çalışma yapılarak dikkatedilecek hususlar ve örnek dilekçeler hazırlandığı kaydedildi.

- Zekeriya Öz'ün Dubai tatili

İddianamede, bu dosyalar arasında 'Zekeriya abinin Dubai tatili dosyasında kullanılabilir, eldeki dosyada müfettişsoruşturma için gittiği, gece geç saatlere kadar eğlence mekanlarına gittiği, yalnızbırakılmadığı, bol kese seyahatler yaptığı, devlet arabası ile gezmeye gittiği ve yaptığısoruşturmayla ilgili birtakım iddialarda bulunulmuştur, mahkeme tazminat vermiş, daireonamıştır'' başlıklı mahkeme kararlarının, AİHM'nin Saday-Türkiye davası kararının özet çevirisinin, bazı Yargıtay kararlarının, ''Celal Kara'' ismiyle başlayan, muhtemelen uluslararası kuruluşlara hitaplıgönderilen bir mektubun olduğu belirtildi.

Örgüt tarafından ''izlenecek yol haritası ve sorumluluklar'' başlıklı bir dosya hazırlandığı ifade edilen iddianamede, bu dosyada 'yeniden inceleme, bilgi edinme talebi, genel kurula itiraz, kurul üyelerihakkında suç duyurusu ve disiplin işlemleri yapılması, doğrudan tazminatdavası açılması, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunulması, AİHM'ye doğrudanbaşvuruda bulunulması, sosyal medyada farkındalık oluşturulması, mağduriyet ve haksızlıklarınpaylaşımı, yazılı ve görsel basınla internet medyasında farkındalık oluşturulması, ceza davasıaçılması için suç duyurularında bulunulması, uluslararası kuruluşlar ve şahıslarınbilgilendirilmesi ve ziyaret edilmesi, irtibata geçilecek kurum ve kuruluşlar ile kişiler, barolar vehukuk dernekleri, diğer önemli yerlere yazı yazılması ve bizzat ziyaretler yapılmasına' ilişkin başlıkların yer aldığı aktarıldı.

- Disiplin sürecindeki mağdurlar için izlenecek rota

İddianamede, örgüt tarafından izlenecek yol haritası dosyasında ise ''Basında yeralan haberler ve kararnamelerden etkilenen aile bireyleri için tıbbi ve psikolojik raporlar alınması, evraka eklenmesi, siyasetçi, yazar ve STK temsilcilerine yönelik kısa, anlaşılır ve özcümlelerle arz notları hazırlanması, onların bu tip haber ve yazıları kamuoyunun gündeminetaşımalarının sağlanması, siyasi mekanizmaların devreye sokulması, HSYK üyeleri, sekretaryasıve hakimleri nezdinde yoğun bir baskı, denetim mekanizması oluşturulması, disiplin sürecincemağduriyet yaşayanların izleyeceği rotaların belirlenmesi' şeklinde başlıklar bulunduğu anlatıldı.

''Disiplin sürecince mağduriyet yaşayanların izleyeceği rotaların belirlenmesi'' başlığı altında yer alan konular iddianamede şöyle sıralandı:

'Basın önünde özellikle kamera karşısında söyleyeceği spot cümlelerin öncedenseçimi ve vakur, cesur, kendinden emin bir şekilde ifadelerin söylenmesi, basın bildirilerininözenle önceden hazırlanması, ilgili müfettişler hakkında suç duyurusu ve tazminat davasıaçılması konularına yer verilmiştir. HSYK hakkında değerlendirmeler yapılması, görevden uzaklaştırma kararının siyasinitelikte olduğu, yönlendirme ve talimatla yapıldığı, Başbakanının mitinglerdekikonuşmalarının görüntüleri ve bu görüntülerinin İngilizce alt yazılı ifadelerinin konulması,özellikle 17-25 Aralık operasyonunda görev alanlar için Meclis'teki partilerin hareketegeçirilmesi konuları bulunmaktadır. Televizyonlarda programa çıkma ve gazetelerde röportaj verme konusunda ciddiolarak hazırlık yapılması, Zekeriya Öz'ün ulusal ve yabancı basından birilerine mülakatverebileceği, C.D. , H.C. olabileceği, yabancı medyadan da ..., ... vs., tayin olan arkadaşlara bufırsatı değerlendirme adına hedefler konarak (doktora, akademik çalışma, yabancı dil, bir konudaprofesyonelleşme) taahhütler alınması, haksız ve hukuka aykırı uygulamalar nedeniyle devletaleyhine açılacak tazminat davalarının ilgili birimlere ihbarı istenirken davaya katılmalarınamüteakip bu uygulamaları yapanların tedbiren mal varlıkları konusunda tedbir uygulanması,varsa taşınır ve taşınmaz malları üzerine şerh düşülmesi istenilmesi, böylelikle verilmesimuhtemel yeni hukuk dışı kararlar konusunda ilgililerde endişe ve kaygının pekiştirilmesikonularına yer verilmiştir.'

- Flash belleği veren şüpheli savcının ifadesi

İddianamede şüpheli T.T'nin ifadesine de yer verildi.

Buna göre, T.T örgüte ilişkin bilgiler verdiği ifadesinde 2014 HSYK seçimlerinin ardından kendisinin tayin edildiğini söylediği aktarıldı.

Bir imamın sohbet gruplarında, tayini çıkanlara süresi içerisinde yenideninceleme talebiyle itiraz etmelerini, bunun reddedilmesi halinde ise AİHM'ye başvurmaları gerektiğini söylediğini anlatan T.T'nin şöyle devam ettiği belirtildi:

'Ağır ceza mahkemesi ve komisyon başkanı olan ... 2015 Ocak ayından sonraki üç dört aylık süre içerisinde birgün Ankara'ya gitmişti. Ankara dönüşünde bana AİHM'ye müracaatetmek için Ankara'dan form getirmiş olduğunu söyleyerek flash belleğini bana verdi. Ben de onun flash belleğinde bulunan bütün dosyaların AHİM ile ilgili olduğunudüşünerek açmadan, savcılığa sunduğum flash belleğe yükledim. Ben bu flash bellekte herhangi bir değişiklik yapmadım. Dolayısıyla flash bellekincelendiğinde hangi tarihte yüklendiği belli olacaktır. Ben daha sonra flash belleği açtığımdaiçerisinde AİHM'ye müracaat formu dışında özellikle bir kısım açığaalınan veya tayini çıkarılan hakim-savcılarla ilgili izlenecek yol haritası ve sorumluluklarbaşlıklı klasör gördüm. Yine savcı Celal Kara adına muhtemelen yabancı kurumlara hitabenyazılan imzasız mektup, çeşitli mahkeme kararları, HSYK'ya sunulmak üzere hazırlanan dilekçe örnekleri ve Yargıda Birlik Platformu'nu eleştiren belgelergördüm. Bunların benim AİHM'ye yapılacak müracaattakullanacağım formlarla ilgisi bulunmamaktadır.''

İddianamede, 'Bu flash bellek ekindeki belgeler, şüpheli T.T'nin ifadesi, haklarındasoruşturma yürütülen özellikle FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne mensup hakim ve savcılarınsoruşturmaların başlangıcından itibaren sundukları, neredeyse aynı ifadeleri taşıyan formattakibeyan ve dilekçeleri, soruşturmalarla ilgili iç ve dış kamuoyunda yaratmaya çalıştıkları algıbirlikte değerlendirildiğinde, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne mensup şüphelilerin olası soruşturmalarla ilgiliönceden planlama yaptıkları, yol haritası çıkardıkları, tüm örgüt üyelerinin kullanabileceği matbubelgeler hazırladıkları, silahlı terör örgütü lideri ve yöneticilerinin talimatları doğrultusunda,hiyerarşi içerisinde örgütsel tavır sergiledikleri anlaşılmıştır.'' denildi.

- Danıştay üyesinden 1 dolar itirafı

Örgüt mensuplarının kullandığı 'Bylock' programı ve yine örgüt üyelerinden ele geçirilen 1 dolara ilişkin analizlerin yer aldığı iddianamede, 1 dolarla ilgili bir dönem Danıştay üyesi olarak görev yapan Hamza Eyidemir'in ifadesine de yer verildi.

Şüpheli Eyidemir'in, ''... Hayır bana 1 dolarlık banknot verilmedi. Benim de katıldığım bir toplantıdabu paranın, okunmuş ve özel bir para olduğu, bereket getirdiği, dolayısıyla bu paranıncüzdanda bulunması gerektiği söylendi...'' şeklinde beyanda bulunduğu belirtildi.

İddianamede, 1 ABD dolarının bulunmasına ilişkin haber içeriklerine dair açık kaynaktespitleri ile örgüt içerisinde yönetici ve üye konumundaki şahısların ifadelerinin birbiriyleörtüştüğü, örgüt mensuplarından ele geçirilen söz konusu paraların terör örgütü lideri tarafındandağıtılmak üzere iletilmesi, örgüt hiyerarşisinde yer alan mensuplara verilme şekli ve beyanlarlaortaya çıkan ifade ettiği anlam bir arada değerlendirildiğinde, örgüt mensubunun bu sıfatınıortaya koymaya yönelik örgüt organik bağkurduğuna dair delillerden olduğu kaydedildi.

Kaynak: AA