Erzincan, Kanser Taramalarında Türkiye Birincisi Oldu

Erzincan’da 2010 yılında kurulan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) vatandaşlar üzerinde yapmış olduğu kanser taramalarında aldığı birincilik ve ikincilik ödülleri ile Türkiye’de örnek oldu.

Erzincan, Kanser Taramalarında Türkiye Birincisi Oldu
Erzincan Valiliği tarafından yapılan açıklamada; “Ülkemizde her yıl yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Erkeklerde en sık akciğer ve prostat kanseri görülürken, tütüne bağlı kanserlerde de giderek artış görülmektedir. Kadınlarda ise en sık meme kanseri görülmekte olup, kanser hastası kadınların dörtte birini oluşturmaktadır. Bir yıl içinde toplam 17 binden fazla kadına meme kanseri teşhisi konulmuştur.

“Ulusal Kanser Haftası” olan 1-7 Nisan tarihlerinde kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan tarama programlarının herkese ulaşmasını sağlamak amacıyla Erzincan’da çeşitli faaliyetler yürütülmüştür. “Erken teşhis hayat kurtarır” sloganıyla kanserde erken tanı programlarının, toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini ve farkındalığını artırması hedeflenmektedir.”denildi.

Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğünün yapmış olduğu kanser taramalarında elde ettiği başarıyı değerlendiren Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise, “Sağlık Bakanlığımızın “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup hâlihazırda ülkemizde 208 adet KETEM mevcuttur. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken, Teşhis ve Tarama Merkezimizde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması ve halk eğitimleri ile kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi amacı ile hizmet verilmektedir. Erzincan Erken, Teşhis ve Tarama Merkezimizde 2016 yılı boyunca 3107 kadına mamografi çekilmiş, 6926 kadına smear testi uygulanmış, 11064 kişiye kalın bağırsak kanser taraması yapılmıştır.

Ülke genelinde 2016 yılı rahim ağzı tarama sıklığı %39,7 iken ilimizde %75,9, Kalın bağırsak kanseri taraması sıklığı %16,8 iken ilimizde %51,6, Meme kanseri taraması sıklığı %8,5 iken ilimizde %18,4’dür.

Bakanlığımızın Kanser Daire Başkanlığınca yürütülen kanser taramaları programında ilimiz rahim ağzı kanseri taramalarında Türkiye birinciliğine, kalın bağırsak kanser taramalarında Türkiye ikinciliğine sahiptir. Bakanlığımız tarafından 1-7 Nisan Kanser haftası dolayısıyla ilimize tahsis edilmiş olan içerisinde mamografi ve diğer tarama araç gereçlerinin de bulunduğu “Gezici Kanser Tarama Aracı” ile merkez ve ilçelerde toplum tabanlı kanser taraması çalışmalarımızı hızlandırmış bulunmaktayız” dedi.

Kaynak: İHA