Ege Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Genel Kurulu

Ege Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Seyyar: 'İlk çeyrekte kayda alınan yaş meyve sebze ihracatımızda yüzde 14, meyve sebze mamulleri ihracatımızda ise yüzde 8’lik artış görülmektedir'.

Ege Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, 'İlk çeyrekte kayda alınan yaş meyve sebze ihracatımızda yüzde 14, meyve sebze mamulleri ihracatımızda ise yüzde 8’lik artış görülmektedir.' dedi.

Birliğin 2016 olağan genel kurulunda konuşan Seyyar, 2016 yılında Ege'den yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatınını bir önceki yıla göre yüzde 18 artışla 693 milyon dolara yükseldiğini söyledi.

Seyyar, Türkiye genelinde yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatının 2016 yılında yüzde 3 değer kaybettiğine işaret ederek, 'Tüm olumsuzluklara rağmen birliğimiz üye ihracatçı firmaları için başarılı bir yıl olduğunu ifade edebilirim. Özellikle meyve sebze mamulleri ihracatımızda birliğimizin Türkiye genelinde söz sahibi olduğunu ve sektörümüzde yapılan ihracatın yarısına yakınının birliğimiz üyelerince gerçekleştirildiğini vurgulamak istiyorum.' diye konuştu.

Bu yılın ilk çeyreğindeki ihracat performansını da değerlendiren Seyyar, 'İlk çeyrekte kayda alınan yaş meyve sebze ihracatımızda yüzde 14, meyve sebze mamulleri ihracatımızda ise yüzde 8’lik artış görülmektedir.' ifadelerini kullandı.

Seyyar, yaş meyve ve sebze sektörü açısından ihracatta büyük öneme sahip hava kargo sisteminin kurulması hakkında yoğun çaba sarfettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

'Özellikle çabuk bir şekilde alıcıya ulaşması gereken yaş meyve sebze ürünlerinin uzak pazarlara ulaşması için hava kargo filosu oluşturulması hususunda önemli yol kat ediyoruz. Bu kapsamda Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde bir komisyon oluşturduk ve THY başta olmak üzere hava kargo şirketleri ile görüşmelerimizi önümüzdeki hafta başlatıyoruz. Yakın zamanda ihracatçımıza uygun maliyetli seçenekler sunmayı hedefliyoruz.'

Seyyar, kiraz ve üzümde uluslararası rekabetçiliği geliştirme (Ur-Ge) projesi yaptıklarını anımsatarak, bu kapsamda Şili'ye inceleme seyahati gerçekleştirdiklerini, oradaki ürünlerin katma değerini artırma konusunda hava kargonun ne kadar önemli olduğunu gördüklerini kaydetti.
Kaynak: AA