DSÖ'den Japonya'ya Olimpiyat İçin 'Dumansız Hava Sahası' Çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Tokyo'da düzenlenecek 2020 Yaz Olimpiyatları'nda kamuya açık alanlarda sigara yasağı uygulanması için Japonya hükümetine çağrıda bulundu.

DSÖ Bulaşıcı Olmayan Hastalıkları Önlenmesi Bölümü Müdürü Douglas Bettcher, düzenlediği basın toplantısında, Japonya'nın olimpiyatlara başarılı şekilde ev sahipliği yapmak ve turizmini geliştirmek istiyorsa, tüm kamuya açık alanlarda sigara yasağı uygulaması gerektiğini belirtti.

Japonya'daki sigara yasaklarının küresel standartların oldukça gerisinde olduğunu ve yurt dışından gelecek turistlerin temiz hava beklediğini vurgulayan Bettcher, sigarayla mücadele önlemlerinin yetersiz olduğunu ve geliştirilme aşamasındaki yasa tasarısının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bettcher, 'Bu, Japonya'nın halkını pasif içiciliğin ölümcül etkilerinden koruyabilmesi için altın değerinde bir fırsat.' değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanı Taro Aso'nun parlamentoda tütün satışının ülkeye yıllık 19 milyar dolardan fazla gelir sağladığını, bu gelirin kaybının hükümet finansını büyük oranda etkileyeceğini söylemesine değinen Bettcher, bu tür endişelerin 'abartılı' olduğunu dile getirdi.

Sigara tiryakileri için 'cennet' olarak nitelenen Japonya'da, sigara içme yasağına dair herhangi bir bağlayıcı yasa bulunmuyor.

Sağlık Bakanlığı, ülkede pasif içiciliğin kontrol edilmesine yönelik bir yasa tasarısı hazırlıyor ancak söz konusu yasa önerisi sigara tiryakisi milletvekilleri ve tütün endüstrisinin şiddetli muhalefetine maruz kalıyor.

Kaynak: AA