CHP'li Cihaner Açıklaması '15 Temmuz Gerçekti, Talebimiz Arka Planın Açığa Çıkartılması'

Kırşehir’e referandum çalışmaları kapsamında gelen eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar ve CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, yaptıkları açıklamada 15 Temmuz’un kurgudan ibaret olmadığını taleplerinin arka planın açığa çıkartılması olduğunu söyledi.

CHP'li Cihaner Açıklaması '15 Temmuz Gerçekti, Talebimiz Arka Planın Açığa Çıkartılması'
İlhan Cihaner yaptığı açıklamada, “Hayır’ı savunanlara karşı yasaklar kamu görevlilerinin doğrudan doğruya evet propagandası yapıyor olması, giderek artan fiziki saldırılar, bu sürecin üzerinde, sonrasında da meşruiyetine gölge düşürecek sorunlar oluşturuyor” dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin gerçek olduğunu anlatan Cihaner, “Nasıl ki orduyu yargıyı eline geçirmiş bir Fettullahçı yapılanma gerçekse meclise düşen bombalar yaşamını yitiren yurttaşlar bunların hepsi gerçek. Üstelik biz bu gerçekleri bu yapıyla kavga edenler onlarla beraber bu yolu oluştururken söylüyorduk. Bizim milletvekillerimiz yıllarca tutuklu kaldı. O dönemde bu uyarıları yapanlar hain ilan ediliyordu. Onlar için Fettullah Gülen ‘Muhterem Hoca Efendiydi’. Şunun açıklanması lazım, 15 Temmuz gecesi Bakanlar neredeydi? Genelkurmay Başkanı neredeydi? Darbeye dair güçlü işaretler varken niçin müdahale edilmedi? Bizimki bunların kamuoyu ile paylaşılması talebidir.

Bir darbe toplumsal ya da siyasi tabanı olmadan girişimde bulunamaz. Toplumsal tabanı anlaşılıyor ki Tayyip Erdoğan karşıtlığını harekete geçirmek için bir son hamle olarak yapmışlar ama nasıl ki darbe gerçekleşirse ertesinde hangi komutanın hangi hangi görevi üstleneceği eldeyse bakanların da kim olacağının elde olması gerekir.

Darbe sadece 15 Temmuz’la açıklanamaz. Bu kişilerin o kadrolara nasıl getirildiği kimler tarafından getirildiğinin de ortaya konulması lazım. Bu yargıçları telefonla Fettullah Gülen’le pazarlık yaparak oraya getirenler kimler.

Siz bunları bu kadar kan dökülmüşken geçiştiremezsiniz. Bizim talebimiz bunların arka planının açığa çıkartılması, darbe bir gerçektir” diye konuştu.

Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar ise konuşmasında şunları kaydetti:

“Çalışmayan 3 ay sonrasında görevini bitiren TBMM’deki komisyon raporunu 17’sinden sonra açıklamaya karar verdi. Eğer gerçekten darbeyi kendilerine karşı yapıldığını savunan insanlar darbe ile ilgili gerçek nedenleri ortaya koyabilmiş olsalardı, 16 Nisan öncesinde açıklayıp bundan da fayda ummaya çalışırlardı.

17’si sonrasına aktardıkları için oradan görülüyor ki o raporda hiçbirimiz beklediğimiz hiçbir şeyi bulamayacağız."
Kaynak: İHA