Burundi'deki Şiddet Olayları

İnsan Hakları Topluluğu: 'Burundi'de ocak ayından bu yana 74 kişi öldürüldü, 87 kişi işkenceye uğradı, 41 kişi kayboldu'.

Burundi'deki İnsan Hakları Topluluğu (ITEKA), yıl başından bu yana ülkede yaşanan şiddet olaylarında 74 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

ITEKA'nın hazırladığı raporda, son dönemde ülkede çok sayıda insan hakkı ihlali yaşandığı belirtilerek, 'Burundi'de ocak ayından bu yana 74 kişi öldürüldü, 87 kişi işkenceye uğradı, 41 kişi kayboldu, 34 kişi yaralandı, 697 bin kişi de sebepsiz yere gözaltına alındı.' ifadelerine yer verildi.

Şiddet olaylarında özellikle eski askerlerin hedef alındığına vurgu yapılan raporda, bu dönemde en az 5 askerin öldürüldüğü, 3'ünün kaybolduğu, 15'inin işkenceye uğradığı ve 27'sinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Raporda ayrıca kimliği belirsiz 65 kişinin gömüldüğü bir toplu mezarın ortaya çıkarıldığına dikkat çekildi.

Hükümeti, şiddet olaylarını bir an önce durdurmaya çağıran ITEKA, Afrika Birliğinin de Burundili sivillerin güvenliği için ülkeye askeri güç göndermesi gerektiğini belirtti.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan 'Devlet Başkanı'nın yalnızca iki kez seçilebileceğine' ilişkin maddeye rağmen, Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından ülkede siyasi kriz ve şiddet olayları başlamıştı.

Resmi verilere göre, şiddet olaylarında binden fazla kişi yaşamını yitirdi, 300 binden fazla kişi güvenli bölgelere göç etmek zorunda kaldı.
Kaynak: AA