Bursa'da Külliyeler Yükseliyor

Bursa’da 4 bin 500 kişinin aynı anda namaz kılabileceği bir külliyenin temeli atıldı.

Bursa'da Külliyeler Yükseliyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet döneminin bir eseri olarak Bursa’ya bünyesinde dev bir caminin de bulunacağı külliye yapılacağı açıklamasının ardından, ilk külliyenin temeli Yunuseli Mahallesine atıldı. Kalemdar Camii ve Külliyesi 12,5 dönümlük alanda projelendirilirken, 4 bin 100 metrekare üzerine oturtulan cami, tamamlandığında Bursa’nın en büyüğü ünvanını alacak. 4 bin 500 kişilik caminin de bulunduğu külliye içerisinde aşevi, öğrenci yurdu, konferans salonu, kütüphane, misafirhane, Kuran-ı Kerim eğitim merkezi, spor tesisi ve havuz yer alacak.

Kalemdar Camii ve Külliyesi’nin temeli, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dürdar, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Ulcay, İl Müftüsü İzani Turan’ın katıldığı törenle atıldı. Osmangazi ilçesine bağlı Yunuseli bölgesindeki yapının temel atma töreninde konuşan Bursa Valisi İzzettin Küçük, "Ecdadımızdan bize çok şey kaldı. Fakat en önemlisi de 3 haslet kaldı. Bunlar adalet duygusu, iyilik duygusu ve ilim duygusudur. Bunları yaşatmak, bizler için öncelikli görevdir. Camiler mübarektir, fakat külliyelerle birlikte daha da kıymetlidir. Burası da inşallah ilmin neşredildiği, adalet ve iyilik duygularının tesis edildiği güzel bir yapı olacak” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, camilerin sosyal alanlarından eğitim alanlarına kadar külliyeye dönüştüğünü hatırlatarak, "Bu alanlar ibadetin yanında hem bir eğitim kurumu hem de sosyal ve kültürel faaliyetlerin merkezi mekanlarıdır. Son zamanlarda oturan külliye kavramının zenginleşmesiyle birlikte ibadet alanlarının toplumsal yapının gerekleriyle donatılan mekanlar halini aldı. Artık camilerimiz, sosyal alanlardan eğitim imkanlarına, toplantı salonlarından, internet hizmetlerine kadar çağın gerektirdiği tüm donanımlarla birlikte inşa ediliyor. Bugün temelini attığımız Yunuseli Kalemdar Camii ve Külliyesi de inşallah tamamlandığında geleneksel değerlerimizin yaşatıldığı, çevresine hayat veren bir yapı olacak. Hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da cami ve okul mekanlarını ana hizmet alanı olarak gördüklerini ifade etti.

Yaptıkları çalışmalarda camilerin etrafını açtıklarını, yeni camiler yaptıklarını ve okul alanlarını çoğalttıklarını hatırlatan Dündar, Kalemdar Camii ve Külliyesi’nin temelinin de yine Osmangazi ve Büyükşehir belediyelerinin desteğiyle atıldığını anlattı.

Protokol konuşmalarının ardından caminin temeli, Bursa İl Müftüsü İzani Turan’ın duasının ardından atıldı.
Kaynak: İHA