Ambarlı Limanı'nda 18 Milyon 450 Bin Adet Hap Ele Geçirildi

İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Ambarlı Limanı’nda bir konteynerde yaptıkları aramada 18 milyon 450 bin adet hap ele geçirdi. Hapların piyasa değerinin yaklaşık 11 milyon 70 bin TL olduğu bildirildi.

Ambarlı Limanı'nda 18 Milyon 450 Bin Adet Hap Ele Geçirildi
Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Hindistan’dan Tunus’a gitmek üzere Ambarlı Limanı’na gelen, nihai varış ülkesi Libya olan buzdolabı taşıyan konteynerin risk analizi kapsamında X-Ray taramasına sevk edildiği belirtildi. Taramada şüpheli yoğunluk görülmesi üzerine yapılan aramada buzdolabı kolilerinin arkasına gizlenmiş toplam 369 kolide 18 milyon 450 bin adet Tramadol cinsi ağrı kesici hapın ele geçirildiği kaydedildi. Hapların piyasa değerinin yaklaşık 11 milyon 70 bin TL olduğu bildirildi.

Açıklamada, uzun süre kullanıldığı taktirde sentetik opioid türü uyuşturucular gibi bağımlılık yaptığı bilinen ve ağır ameliyatlardan sonra ağrı kesici olarak reçete edilen ilacın başta Mısır, Libya ve Tunus olmak üzere bazı Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde sıklıkla suiistimal edilerek uyuşturucu yerine kullanıldığı, Tramadol ilacının aynı zamanda uyuşturucu etkisi sebebiyle terör örgütleri tarafından da kullanıldığının bilindiği ifade edildi.

Gümrük Muhafaza ekiplerince yapılan en büyük Tramadol cinsi hap yakalaması

Ambarlı Limanı’nda gerçekleşen olayın Gümrük Muhafaza ekiplerince yapılan en büyük Tramadol cinsi hap yakalaması olduğu vurgulanarak, daha önce Katar ve Hindistan’dan İstanbul’a iniş yapan uçaklardaki yolcu bagajlarının gümrük kontrolü esnasında yüklü miktarda Tramadol’ün tespit edildiği, ayrıca Suriye ile İran sınırını oluşturan Öncüpınar ve Esendere Sınır Kapılarında uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle durdurulan tırlarda yapılan aramalarda uyuşturucu madde ile birlikte çeşitli miktarlarda Tramadol ele geçirildiği hatırlatıldı. Olayın bağlantılarının ortaya çıkartılması için başlatılan tahkikatın devam ettiği bildirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrüklerde kaçakçılıkla mücadeleye çok önem verdiklerini ifade ederek, uyuşturucu ve kaçak sigara konusunda gümrük kapılarında her türlü teknolojik cihazları kullandıklarını ve son sistem araçlarla takip yaptıklarını belirtti.

. Özellikle çalışan personelin tecrübe ve titizliği ile önemli miktarda kaçak sigara yakalandığını vurgulayan Tüfenkci, “Bundan sonra da daha dikkatli davranarak uyuşturucu, kaçak ve taklit ürünler, vergisi ödenmeden yurt içine sokulan ürünleri önleme noktasında arkadaşlarımız gereken titizliği daha fazla göstererek bu noktada kapılarımızı emin hale getirecek” dedi.

Kaynak: İHA