6. İslami Bankalar Ve Finans Kurumları Şer'i Denetim Konferansı

Kuveyt'teki Şura Şer'i Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Kattan:'Şer'i denetimin geliştirilmesi ve uzmanlar ile araştırmacılardan oluşturulacak bilimsel bir şemsiye altında tecrübelerin paylaşılması gerekiyor' Kuveyt Türk Şer'i Denetim Müdürü Haldi:'İslami bankaların tüzüğünde şer'i denetim kurullarının olması gerektiğine dair bir madde bulunmalı'.

İslami Bankalar ve Finans Kurumları Şer'i Denetim Konferansı'nın altıncısı İstanbul'da başladı.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Kuveyt'teki Şura Şer'i Danışmanlık Şirketi'nin işbirliğiyle düzenlenen konferansa 15 ülkeden 70'ten fazla şer'i denetim uzman katıldı.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen konferansın açılış oturumunda konuşan Kuveyt'teki Şura Şer'i Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Abdussettar Kattan, 'Şer'i denetimin geliştirilmesi ve uzmanlar ile araştırmacılardan oluşturulacak bilimsel bir şemsiye altında tecrübelerin paylaşılması gerekiyor.' dedi.

Kattan ayrıca şer'i denetimi konu alan konferansların, bütün araştırmacıların referans olarak başvurduğu bir takım kararlarla sonuçlandığını ifade etti.

Öte yandan Kuveyt Türk Şer'i Denetim Müdürü İsmail el-Haldi de gelecek dönemde Türkiye'de İslami bankacılık alanında büyük fırsatların olacağını belirtti.

Türkiye'deki İslami bankalardaki şer'i denetime ilişkin Haldi, 'İslami bankaların tüzüğünde şer'i denetim kurullarının olması gerektiğine dair bir madde bulunmalı. İslami kurumlar veya devlet gibi dışarıdan yapılacak denetimler sonucu hazırlanan raporlar, içeriden hazırlanan raporların aksine tarafsız olacaktır.' ifadelerini kullandı.

Konferansa Türkiye'den Ziraat Katılım, Kuveyt Türk, Albaraka Türk, Vakıf Bank ve Türkiye Finans bankaları katıldı.

Pazar günü sona ermesi beklenen konferans, İslami finans kurumlarında şer'i denetimin önemini vurgulama, bu alandaki faaliyetlerin gelişim ve ilerlemelerine katkıda bulunma, şer'i denetmenler arasında deneyim paylaşımını sağlama ve tanışma ortamı oluşturmayı hedefliyor.

Konferansta ayrıca şer'i denetim ihtisas sertifikaları, Türkiye'de (İslami) katılım bankalarının şer'i denetimi ve bu alandaki en iyi uygulamaları ile kullanılan kavramların birleştirilmesi konularının ele alınacağı kaydediliyor.

Kaynak: AA