'Trakya'ya Sahip Çık' Toplantısı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Marmaraereğlisi Belediyesi, Ergene Belediyesi, Vize Belediye Başkanları ile Tekirdağ Mimarlar Odası, Tekirdağ Ziraat Odaları ve çok sayıda Sivil Toplum Örgütü ile Prof. Doktor Doğan Kantarcı’nın konuşmacı olarak katıldığı “Trakya’ya Sahip Çık” toplantısı yapıldı.

'Trakya'ya Sahip Çık' Toplantısı
Toplantıda söz alan Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, “Kömürlü santrallere karşı en büyük mücadeleyi veren ilçeyiz. Bilindiği üzere bölgemizde milyarlarca metreküp gaz, milyonlarca ton akaryakıt depolanmakta. Şimdi de bunların arasına ateş topu misali kömürlü elektrik santrali koymak istiyorlar. 2013’te halkımızın da büyük desteği ile bu planları iptal ettirdik. Fakat yılmadılar ve 2015 yılında yine Kömürlü Elektrik Santrali yapılmasına izin veren plan yaptılar. İlçemizde 2016 yılında yaptığımız araştırmalara göre kanser oranı yüzde 15’leri bulmuştur. Biz hep anlattık bu kömürlü elektrik santrali 40 kilometre yarıçapında alanı etkileyecek. 800 bin nüfus kanser tehdidi ile karşı karşıya kalacak. Yine yaklaşık 2 milyon 200 bin dönüm tarım arazisi çöle dönecek. Daha da önemlisi bölgenin içme suyunu karşılayan 7 adet gölet (127 milyon metreküp) kirlilikle karşı karşıya kalacak. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sorumluluğu altında bulunan ve ilçemizin su ihtiyacını karşılayan Türkmenli göletlinin de içinde bulunduğu 7 adet gölden arıtılarak elde edilen su ile vatandaşımızın günlük su ihtiyacının karşılandığı su alanları da büyük bir tehdit altındadır" dedi.

Başkan Uyan konuşmasının devamında, bu durumu durdurmak için kararlılıkla çalışmaları sürdürdüklerini ifade ederek, “15 bin imza topladık, 250’ye yakın bireysel dava açtık. Danıştay yürütmeyi durdurma kararı erdi. Aynı şekilde kömürlü elektrik santrali için de itirazımızı yaptık. Danıştay’dan çıkacak olan kararı gururla halkımızla en kısa zamanda paylaşacağız. İnsan sağlığını önemsemeyen bu gibi yatırımcılara karşı çıktığımız için üç yıldır şahsım ve kurumum adına yaptıkları karalama kampanyaları yargıya intikal etmiş, şahsım ve kurumum haklı bulunarak suç işlemediğimiz tespit edilmiştir” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA