Sarıkılçık Pirincine 'Menşe' Adı Alma Çalışmaları

Tosya Kaymakamı Deniz Pişkin, ilçeye has Sarıkılçık pirincine 'menşe' adı almak için çalışmaların devam ettiğini söyledi.



Kaymakam Pişkin, düzenlediği basın toplantısında, pirince Türkiye'de menşe adıyla işaretleme alan tek ilçenin Tosya olduğunu söyledi.

Çalışmaların 5 yıl önce Tosya eski kaymakamlarından Mehmet Türköz döneminde başlandığını hatırlatan Pişkin, ''Bu süreç bu gün meyvesini vermiştir. Şahsen çok mutlu oldum. İlçe adına çok büyük bir kazanç. Aynı zamanda da pirinç üzerine de tek. Başka örneği yok. Sarıkılçık pirincine ait bu menşe adı artık Tosya'nın en önde gelen belki de kent kimliği açısından özelliği olacak. Sarılıkçık ve Tosya birlikte anılacak.'' diye konuştu.

''Haliyle bundan sonra daha duyarlı olacağız.' diyen Pişkin, şöyle devam etti:

'Bu üretimin ilçe sınırları içerisinde yapılması açısından, ilçe tarım müdürlüğümüz ile ziraat odamıza daha çok iş düşüyor. Bizde bundan sonra, kendi içimizde 5 yıllık bir süre sonunda askıya çıkan ve 6 aylık askı sonucunda eğer itiraz vuku bulmazsa kesinleşecek olan bu süreçten sonra, şu anda 2 bin 500 dekar alanda ekimi yapılan bu tarım ürününün daha geniş bir alanda üretilebilmesi için gerek sulama, gerekse başka türlü etkenlerin de sağlanarak üretimin artırılması yönünde gayret sarf edeceğiz.'

Tosya'nın çeltiğiyle de bir marka şehir olmasının kendilerini mutlu edeceğini kaydeden Pişkin, 'Bundan sonraki süreçlerde Sarıkılçık pirincinin yaygınlaşması ve daha geniş bir alanda üretiminin yapılması ve adını daha çok duyurulması adına gerekli çalışmaları hep birlikte yapmaya hazırız.' dedi.

Kaynak: AA