'O Adamları Görünce Sanki O Günü Yeniden Yaşadım'

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliği önünde açılan ateşte gazi olan vatandaşlar, 224 kişinin yargılandığı davada, sanıkların sergilediği tavırlardan duydukları rahatsızlığı ve sanıklarla karşılaştıkları anki hisselerini anlattı Gazi Çalık: 'Ben onların oraya takım elbiselerle gelmelerini istemiyorum. Çünkü onlar o takım elbiseleri hak etmediler. Orada sanki bizi tehdit eden tavırları vardı. Çok rahat halleri vardı. O kadar rahatlardı ki mahkemeye değil sanki düğün salonuna gelmiş gibiydiler' Gazi Önkol: 'Bir sanığın ifadesinde 'O gece vur emrini ben verdim ama bizim silahlarımızı aldılar, vatandaşlar ateş etmiş' dediğini haberlerde okudum. Böyle ifadelerle kamuoyundaki olayları soğutmaya çalışmasınlar'

İBRAHİM YOZOĞLU - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamındaki 224 sanıklı davanın 3 Nisan'daki ilk duruşmasına katılan Sakaryalı gaziler, sanıkların mahkemedeki tavırları ve aynı ortamda bulunmalarına dair duygularını anlattı.

Sakarya Valiliği önünde sağ bacağından yaralanıp yaklaşık 10 gün hastanede kalan gazi Fadime Çalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, suçluların bir an önce cezalandırılmasını istediğini söyledi.

- 'Mahkemeye değil sanki düğün salonuna gelmiş gibiydiler'

Yargılanmaların başladığı ilk gün Ferizli ilçesinde özel olarak hazırlanan duruşma salonuna gittiklerini anlatan Çalık, sanıklarla aynı atmosferde yaşadığı duyguları şu şekilde dile getirdi:

'O adamları görünce sanki o günü yeniden yaşamış gibi oldum. Çok üzüldüm. Oradan çıktığımda eşime dedim ki 'Sanki ben bugün çok büyük bir yük taşımışım ve yorgunum.' Onları görünce o kadar rahatsız oldum. Ben onların ağır bir şeklide cezalandırılmasını istiyorum. İdam gelmesini Reis-i Cumhurumuzdan istiyorum. İnşallah gelir. Ben onların oraya takım elbiselerle gelmelerini istemiyorum. Çünkü onlar o takım elbiseleri hak etmediler. Ben öyle düşünüyorum. Orada sanki bizi tehdit eden tavırları vardı. Çok rahat halleri vardı. O kadar rahatlardı ki mahkemeye değil sanki düğün salonuna gelmiş gibiydiler. Ben onların çok hızlı yargılanmasını istiyorum.'

Her gün mahkemeye gitmek istediğini ancak böyle bir fırsatının bulunmadığını dile getiren Çalık, sanıkların sorulara nasıl cevap vereceğini çok merak ettiğini ifade etti. Çalık, 'Onlardan savunmaların bile alınmamasını istiyorum ama 'adil yargılanma' dedikleri için hiç sesimizi çıkaramıyoruz. Onlar gerçekten bizi suçlu görüyorlar. Hatta bir gazimizin eşine 'Onlar görecekler' demişler.' diye konuştu.

- 'Haklıymış gibi gösterilme çabaları onur kırıcı'

Sakarya Valiliği önünde vurulduktan sonra hastanede 4-5 saat ameliyatta kalan gazi Ali Önkol da yoğun bakımda 5 gün geçirdiğini daha sonra da bir hafta serviste tedavi gördüğünü aktardı.

Ameliyat sürecinin uzun sürdüğünü dile getiren Önkol, 'Mermi sol kasığımdan girdi, sağ arka kalçamdan çıktı. Kalın bağırsağıma hasar verdi. 8,5 ay kalın bağırsağım dışarıda yaşadım. Yaklaşık 15 gün önce son girdiğim ameliyatım başarılı geçti. Ama bunun iyileşme süreci var ve bir iki ay daha dikkat ederek iyileşme sürecini tamamlamaya çalışıyorum.' dedi.

Bu olayların en ağırını yaşayan gazilerden birisi olduğunu ve tedavi sürecinin hala devam ettiğini ifade eden Önkol, bu süreçte devletin her zaman arkalarında olduğunu hissettiklerini vurguladı.

Önkol, şunları kaydetti:

'FETÖ davaları başladı. İlk duruşmaya ben de katıldım. Mahkeme salonunda bazı tatsız olaylar yaşandı. 15 Temmuz'da yaşananlara darbe girişimi veya kalkışma da demiyorum, o geceki açıkçası bir savaştı. Elhamdülillah inananlar bu olayda galip geldi. İnsanların hala onların haklıymış gibi gösterilme çabalarını çok yanlış buluyorum ve bu onur kırıcı bir olay. Ama mahkeme başkanı da her şeyin Türk mahkemelerin adaleti çerçevesinde gelişeceğini, herkesin adaletli bir şekilde yargılanacağını söyledi. Bizim de buna inancımız tam.' diye konuştu.

- 'İnsanların sinir ve psikolojileriyle oynamaya çalışıyorlar'

Şehit yakınlarının ve gazilerin hiçbir zaman mağdur edebiyatı yapmadığına değinen Önkol, kendisini suçsuz addeden veya 'Benim bu olaylarda suçum yok' diyenlerin Türk adaletine güvenmesini ve teslim olmasını istedi.

Suçsuz olanların mahkemede yargılandıktan sonra aklanacağına olan inancını da dile getiren Önkol, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Türk mahkemelerinde en iyi şekilde yargılanacaklarını, suçsuzların veya mağdurların mahkemede yargılanıp çıkacaklarını düşünüyorum. Bir sanığın ifadesinde 'O gece vur emrini ben verdim ama bizim silahlarımızı aldılar, vatandaşlar ateş etmiş' dediğini haberlerde okudum. Böyle ifadelerle kamuoyundaki olayları soğutmaya çalışmasınlar. Ben bu ifadelerin kesinlikle bir yalan olduğunu düşünüyorum. Ben yaralandığım geceyi Valiliğin MOBESE kamerası da çekti, görüntülerde var. Ben kendi ilk verdiğim ifademde söyledim. O gün valiliğe ilk giren ve müdahale eden bizdik. Bizim önümüzde hiç kimse yoktu. Vatandaşların onların elinden silahı alıp da ateş etme olasılığı yok. Bu olayları çarpıtmaya, insanların sinir ve psikolojileriyle oynamaya çalışıyorlar.'

Herkesin adalete güvenmesi gerektiğinin altını çizen Önkol, suçluların en ağır cezayı almasını istediğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA