Milli Eğitim Bakanı Yılmaz Açıklaması

'İtiraz ve dirençle niye 'hayır' diyorlar, yoldan çekilmek istemiyorlar. 'Ağır aksak gidiyoruz, bırakın böyle gitsin' diyorlar. Sen buna razısın da millet buna razı değil' 'Yanlışta buluşmayacak, yanlış bir tercih yapmayacak, milletin tercihine şapka çıkarmak demokrasinin gereğidir. Bu sistem kesinlikle Türkiye'ye çağ atlatacaktır, Türkiye'yi bir üst lige taşıyacaktır, istikrarlı hükümetler ligine taşıyacaktır'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ana muhalefet partisinin anayasa değişikliğine ilişkin tavrını eleştirerek, 'İtiraz ve dirençle niye 'hayır' diyorlar, yoldan çekilmek istemiyorlar. 'Ağır aksak gidiyoruz bırakın böyle gitsin.' diyorlar. Sen buna razısın da millet buna razı değil.' dedi.

Yılmaz, Milli Görüşçü Kuruluşlar Platformu'nun İçkale Otel'de düzenlediği halk oylaması konulu basın toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin ilanı ve çok partili hayata geçiş kadar önemli olan bir değişiklik öncesi düşüncelerini açıklamaları için organizasyonu düzenleyenlere teşekkürlerini iletti.

Kararı 16 Nisan'da milletin vereceğinin belirten Yılmaz, milletin yanlış yapmayacağını ifade etti.

'Millet yanlış yapar.' demenin kültürel kodlarda bulunmadığına işaret eden Yılmaz, 'Yanlışta buluşmayacak, yanlış bir tercih yapmayacak milletin tercihine şapka çıkarmak demokrasinin gereğidir. Bu sistem kesinlikle Türkiye'ye çağ atlatacaktır, Türkiye'yi bir üst lige taşıyacaktır, istikrarlı hükümetler ligine taşıyacaktır.' diye konuştu.

Sistemin 'Hayırcılar'ın bile hayrına olacağını anlatan Bakan Yılmaz, 'İtiraz ve dirençle niye 'Hayır' diyorlar, yoldan çekilmek istemiyorlar. 'Ağır aksak gidiyoruz, bırakın böyle gitsin.' diyorlar. Sen buna razısın da millet buna razı değil. Milletin buna razı olmadığını, rahmetli Erbakan, Başbuğ Alparslan Türkeş, Süleyman Demirel, Muhsin Yazıcıoğlu söyledi.' ifadelerini kullandı.

Yılmaz, eli taşın altına girenlerin Türkiye'nin daha çok güçlenmesini istediğini, bunun bir yolunun da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olduğunu kaydetti.

Yeni sistemin daha demokratik olduğunu, artık yüzde 34-40 oy oranıyla ülkenin yönetilemeyeceğini belirten Yılmaz, ancak yüzde 50'nin üzerinde oy alanların ülkeyi yönetebileceğini vurguladı.

Bunun daha demokratik ve milli iradeye uygun olduğuna işaret eden Bakan Yılmaz, bu gerekçenin bile milletin 'evet' demesi için yeterli görüleceğini bildirdi.

Yeni sistemin uzlaşma ve kardeşlik iklimi getireceğini kaydeden Yılmaz, millete güvenenin korkularından kurtulacağını bildirdi.

Türkiye'nin büyümeye ve milli gelirin artırılması için güçlü hükümetlere ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, yeni sistemin Türkiye'yi istikrarlı hükümetler ligine çıkaracağını belirtti.

Asıl kuvvetler ayrılığının yeni sistemle sağlanacağını aktaran Yılmaz, kanun teklifini milletvekillerinin vereceğini, hükümetin sadece bütçe kanunu teklifi verebileceğini vurguladı.

Milletin kendi kültürel kodlarına uygun olan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine 'Evet' diyeceğine inandığını ifade eden Yılmaz, sözlerini Necip Fazıl Kısakürek'in Nakarat şiirinden, 'Ektik, ektik, yetişecek, çoğu gitti azı kaldı, bütün yollar bitişecek, çoğu gitti, azı kaldı.' dizeleriyle tamamladı.

Milli Görüşçü Kuruluşlar Platformu adına konuşan eski Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Necmettin Aydın da 'Merhum Erbakan Hocamız 2010'da, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin referandumda 'evet' demiştir. Bizler de bugün Milli Görüş hareketinin önemli kuruluşlarının temsilcileri olarak, başkanlık sisteminin ülkemize, milletimize ve İslam alemine faydalı ve gerekli olduğuna inanıyoruz ve hep birlikte 'evet' diyoruz.' diye konuştu.

Kaynak: AA