İzmir'de FETÖ'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin 270 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi Mahkeme başkanı, 'terör ihtimaline karşı çağrıldık' diye ifade veren sanık Binbaşı Güzeloğlu'na 'Terörle Mücadele Harekatı diye çağrılıyorsun, sonra herhangi bir eylem olmuyor. Senin muhatap olduğun üslerinin böyle bir eylem içinde bulunmuş olabildikleri aklına gelmedi mi?' sorusunu yöneltince, sanık 'İşin içinde olup olmadığını sorgulamadım ama huzursuzlandım.' yanıtını verdi

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davanın öğleden önceki oturumunda tutuksuz sanıklar binbaşı Fatih Güzeloğlu ve görevinden ihraç edilen Astsubay Orhan Kemal Aydın savunma yaptı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın görülmesine Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Duruşma, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedildi.

Tutuksuz sanık Fatih Güzeloğlu, hakkındaki 'çağrılması üzerine komutanlığa geldiği, kendisine verilen görevleri yerine getirdiği, tutuklu sanık eski tuğgeneral Veyis Savaş'ı üsse getiren helikopteri kullandığı, ayrıca müştekileri aynı helikopter ile Foça Amfibi üs komutanlığına götürdüğü' yönündeki suçlamalara yanıt verdi.

Güzeloğlu, 'Askerlik hayatım boyunca göreve çağrıldığında koşarak gitmek esastır. Çağrıldığımızda zaten hemen gitmek esastır. Aldığım emirleri eksiksiz uygulamak işin doğasıdır.' diyerek 23.35'te tutuklu sanık eski 125. Filo Komutanı Beşir Kanat'ın emriyle filoya geçtiğini, filoya gittiğinde terör ihtimaline karşı çağrıldığının söylendiğini ileri sürerek televizyonda darbe girişimi haberleri görmesi üzerine huzursuzlandığını anlattı.

Tutuklu sanık eski Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan'ın gece filoya geldiğini ve Demiraslan'ın telefon konuşmasına kulak misafiri olduğunu söyleyen Güzeloğlu, Demiraslan'ın telefonda 'Bu uçakları indirmek için ne gerekiyorsa yapın. Böyle rezillik olmaz' dediğini duyduğunu ileri sürdü.

Güzeloğlu, 'Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı filomuzda. Konuşmasından bir şeyleri önlemeye çalıştığını düşündüm. O yüzden rahatlama oldu.' dedi.

Güzeloğlu, eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı Harekat Eğitim Komutanı Ramazan Elmas'ın tutuklandığı haberinin geldiğini, Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'nin (BHM) emriyle Elmas'ın yerine Veyis Savaş'ın atandığının söylendiğini belirterek Savaş'ın Güzelyalı'daki Hava Eğitim Komutanlığından alınması gerektiği yönünde emir verildiğini ileri sürdü.

Verilen emri BHM'den teyit ettirdiğini ifade eden Güzeloğlu, Savaş'ın emriyle 2 denizci amirali Foça'ya götürdüklerini, Savaş'ın kendilerini toplayarak 'Bu gece birkaç değişik tip gördük. Verdiği yanlış kararların sonunda yanlış şeyler gördük.' tarzında şeyler söylediğini kaydetti.

Mahkeme Başkanının 'Türkiye'de hiçbir hareketliliğin yaşanmadığı saatte Terörle Mücadele Harekatı (THM) diye çağrılıyorsun. Sonra herhangi bir eylem olmuyor. Senin muhatap olduğun üslerinin böyle bir eylem içinde bulunmuş olabildikleri aklına gelmedi mi?' sorusuna Güzeloğlu, 'Kanat'la 3,5-4 sene beraber çalıştık. TMH için gelip televizyondaki haberleri görünce sorduk. Beşir Kanat 'Ben de bilmiyorum. Televizyondan izliyoruz.' dedi. İşin içinde olup olmadığını sorgulamadım ama huzursuzlandım.' yanıtını verdi.

Mahkeme Başkanının tutuklu sanık eski Korgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan'a 'O sözleri telefonda kime söylediniz?' diye sorması üzerine Demiraslan 'Eskişehir Harekat Merkezindeki Tuğgeneral Recep Ünal ya da Albay İsmail Üner.' yanıtını verdi.

İfade veren tutuksuz sanık eski Astsubay Orhan Kemal Aydın, Çiğli 2.Ana Jet Üssü Çiğli 125 Filo'da Hat Bakım Bölük Komutanlığında astsubay olarak görev yaptığını darbe girişiminden sonra görevinden ihraç edildiğini belirterek darbe girişimi sırasında yaşananlarla ilgili 'Veyis Savaş o akşam bize 'Arkadaşlar büyük bir şok yaşıyorum. Türk Silahlı Kuvvetlerinin içinde şu an 3 grup var. Darbe girişiminde bulunanlar, karşı koyanlar ve bizim gibi hiç haberi olmayanlar' dedi. Korgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan'ın üsse gelip sonra da Eskişehir'e gitmesi işin içinde olmadığımızı düşündürdü. Ben kendimden eminim. O akşam üsse darbe için gitmedim.' şeklinde ifade verdi.

Kaynak: AA