Büyükşehir Belediyesinden 'Otizm Farkındalık Ayı' Etkinliği

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Otizm Vakfınca 'Nisan Dünya Otizm Farkındalık Ayı' kapsamında panel düzenlendi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ve Otizm Vakfınca otizme dikkat çekmek için, 'Nisan Dünya Otizm Farkındalık Ayı' kapsamında panel düzenlendi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından otizmli Murat Gazanferoğlu'nun keman dinletisiyle başladı.

Otizm Vakfı Başkanı Aydın Çayan, panelde yaptığı konuşmada, toplumun otizme karşı farkındalığını arttırmak amacıyla bu etkinlikleri düzenlediklerini kaydederek Ankara Büyükşehir Belediyesine, vakfa sunduğu hizmet ve yaptığı bağışlardan dolayı teşekkür etti.

Ülkede resmi rakamlara göre engelli oranının yüzde 14 olduğuna dikkat çeken Çayan, bu rakamın çok hızlı arttığını ifade etti. Çayan, otizmin engel grupları arasında en ağırı olduğuna vurgu yaparak, 'Başarı örnekleri bizi motive eden şeyler ama sürekli başarı modellerini ortaya koymak da otizmin yanlış anlaşılmasına sebep oluyor. Aslında büyük çoğunluğu aileleriyle beraber çok büyük acılar yaşıyor. Bu rahatsızlık yaşam boyu sürüyor, sürekli gözetim gerekiyor. Yoğun ve iyi yapılanmış bir eğitim çare oluyor fakat hastalığı tamamen ortadan kaldırmıyor.' diye konuştu.

Çayan, otizmli çocukların günlük hayatlarını sürdürebilecek noktaya gelmesine imkan tanıyacak eğitimi alabilecekleri bir ortamın önemine vurgu yaptı.

Devletin sağladığı imkanlar ile özel eğitim merkezlerinin sayısal olarak yetersiz olduğunu söyleyen Çayan, özel eğitimlerden yalnızca maddi gelir düzeyi yüksek ailelerin fayda gördüğünü savundu.

Otizm Vakfının kurulduğu günden beri otizmli çocuklara sunduğu hizmetleri anlatan Çayan, vakfın kurucularının da çocuğu otizmli olan ailelerden oluştuğuna işaret etti.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Şafak Uğur da, Büyükşehir Belediyesi ile Otizm Vakfının birlikte yürüttüğü çalışmalardan büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Kesin bir tedavisi olmayan otizmde, erken teşhisle başlayan erken eğitimin otizmli bireylerin topluma kazandırılmasında etkili olduğuna dikkat çeken Uğur, bu bireylerin gelişimine katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Kaynak: AA