Berkin Elvan Davasında Sanık Polis Savunma Yaptı

Berkin Elvan davasında ilk kez hakim karşısına çıkan sanık polis ifadesinde, “Olaya ilişkin görüntüler net değil. Kimseyi teşhis edemedim kendimi de göremedim” dedi. Anne Gülsüm Elvan’ın ifade verdikten sonra fenalık geçirmesi üzerine duruşmaya ara verildi.

Okmeydanı’nda çıkan Gezi olaylarında, polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün tedavi gördükten sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan davasında, sanık polis memuru F.D.’nin ifadesi alındı.

İstanbul 17’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, yoklamaların yapılmasının ardından iddianame kabul kararı (tensip) okundu. Tensip ara kararında, olay yerindeki TOMA aracından elde edilen ham görüntülerde iyileştirme yapılması için TRT ve TUBİTAK’a yazı yazıldığı, TRT’nin bu işlemi yapacak uzman personel bulunmadığı şeklinde yanıt verdiği, TUBİTAK’ın ise proje yoğunluğu gerekçesiyle olumsuz geri dönüş yaptığı belirtildi. Ara karar gereğince görüntülerin tekrar TUBİTAK’a gönderildiği kaydedildi.

Baro başkanlıklarının katılma talebi reddedildi

Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm, babası Sami, kız kardeşleri Gamze ve Özge Elvan sanıktan şikayetçi olduklarını söyleyerek davaya katılma talebinde bulundu. Öte yandan, Ankara, Adana, Aydın, Bursa, Antalya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Diyarbakır ve İstanbul Baro Başkanlıkları temsilcileri katılan sıfatıyla davaya kabulleri istedi.Ara karar oluşturan mahkeme heyeti, Elvan ailesinin davaya katılma talebini kabul ederken, suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle Baroların katılma taleplerini reddetti.

Sanığın bıyığı takma iddiası

Şikayetçi avukatlardan Can Atalay, sanığın ifadesinin SEGBİS yöntemiyle değil duruşma salonunda alınmasını talep ederek, "Sanığı ekrandan görüyoruz. Sanığın bıyığı takma mı, saçında ekleme var mı, gözlüğü gerçekten kullandığı gözlük mü? Bunların sorulmasını istiyoruz" dedi.

Sanığın avukatı ise müvekkilinin şikayetçi avukatları tarafından sahtekarlıkla itham edildiğini söyledi.

Bunun üzerine salondaki izleyiciler sanık avukatına tepki gösterdi.

Mahkeme başkanı, sanığa nerede ifade vermek istediğine dair bir talebi olup olmadığını sordu. Sanık F.D. eşinin 2 ay sonra doğum yapacağını belirterek, can güvenliği için Van’dan SEGBİS ile ifade vermek istediğini söyledi.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Aranın ardından duruşma sanığın savunmasıyla başladı.



“Aradan çok uzun zaman geçti her şeyi hatırlamıyorum”

Van Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan ve Van’dan SEGBİS yoluyla duruşmaya bağlanan tutuksuz sanık polis memuru F.D. ifadesinde, "Olay günü çok yoğun çalışıyordum. Olaylar vardı, bizi Okmeydanı’nda görevlendirdiler. Okmeydanı’nda yol kapalıydı. Bizden önce giden Çevik Kuvvet ekibi müdahale ediyordu. Bize karşı molotof kokteyli ve el yapımı patlayıcı atılıyordu. Hatırladığım kadarıyla 16 Haziran gecesi 01.00-02.00’ye kadar oradaydık. E5’i trafiğe açmak için çimenlik alana geçtik. Yaklaşık 25-26 saat görev yapmıştık. Aradan çok uzun zaman geçti her şeyi hatırlamıyorum. O dönemin başbakanı şimdinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan o yoldan geçecekti bu yüzden yolu açmamız istendi. Biz de sürekli E5 çevresinde bize saldıran eylemcilere müdahalede bulunduk. Üst geçidin yanında park gibi bir şey vardı. Tepeden görüyordu. Oradan içeri doğru atış yapılıyordu” dedi.



“Görüntülerde kimseyi teşhis edemedim kendimi de göremedim”

“Gezi olayları süresince kimseyi öldürmeye sebep olacak şekilde gaz tüfeği kullanmadım” diyen sanık F.D. “Kimsenin vurulmasına ya da ölümüne sebep olmadım. O gün ne ben ne de diğer arkadaşlar, böyle bir olay olduğunu duymadık” ifadelerini kullandı. Her Çevik grubunda gaz tüfeği kullanma yetkisi olan 4-5 kişinin olduğunu kaydeden sanık F.D., “Bizim birimde de kağıt üzerinde ben görünüyorum. Ancak kağıtta benim adım vardı. Bu sadece benim kullandığım anlamına gelmiyor. Gezi olaylarında gaz tüfeği kullandım. Ben E5’in iç kesimlerine girmedim, kimsenin girdiğini de görmedim. Olaya ilişkin görüntüleri izledim. Görüntüler net değil,yüzler açık değil. Herkes tek tip giyinmiş. Kimseyi teşhis edemedim kendimi de göremedim. Görüntülerdeki kimseyi tanıyamadım. Bilirkişi raporunun sağlıklı olduğunu düşünmüyorum” şeklinde konuştu.



“Bıyığım takma değil, gözlüğü aksesuar için kullanıyorum”

Şikayetçi avukatlarından biri sanığa “Bıyığınız takma mı? Saçınızda protez ve boya var mı? Gözlüğünüzü normalde de kullanıyor musunuz?” diye sordu. Sanık F.D., bıyığının takma olmadığını, saçında protez ve boya olmadığını ve gözlüğü aksesuar olarak kullandığını söyledi.

Sanık F.D., bir başka şikayetçi avukatının soruları üzerine, “2010 yılında Çevik Kuvvet’te göreve başladım. 2013 yılı Kasım ayında Çevik Kuvvet’teki ilişiğim kesildi” şeklinde yanıt verdi.

“Berkin arkadaşlarıyla şakalaşmak için torpil alacaktı, 5 TL verdim”

Duruşmada daha sonra Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ifade verdi. Anne Elvan, 15 Haziran 2013 günü saat 13.00 sıralarında eşiyle birlikte eve gittiğini, Berkin’in pazartesi günü yapılacak mezuniyet töreni için kıyafet almak üzere kızlarıyla birlikte evden çıktığını söyledi.

Bir kızı ve Berkin’le birlikte Okmeydanı’na gittiklerini kaydeden anne Elvan, “Okmeydanı’nda kıyafet bulduk. Daha sonra Berkin bana ‘Anne mezuniyetten sonra arkadaşlara şaka yapacağız. Torpil alacağım’ diyerek benden para istedi. Ben de oğluma 5 TL verdim. Sonra kızımla beraber pazara gittim. Dönüşte Berkin’i internet kafede gördüm. Yemek yiyeceğimizi, eve gelmesini söyledim. ‘Anne bana 5 TL vermiştin ya, ben döner yedim’ dedi.

Oğlum 1 liralık da internet oynamış. Bu parayla hem internet oynayıp hem yemek yiyip hem de nasıl torpil alır?” diye konuştu.

Anne Elvan ifade verdikten sonra fenalaştı

Kızıyla eve gidip yemek yediğini, yürüyüşler başladığını söyleyen anne Elvan, “Herkes gibi biz de çıktık. Ayağımda sorun vardı. Kızlar geri dönelim dediler, ben Berkin’i göremediğimi söyledim. Bir hayli dolaştık. Berkin’i bulamadım. Berkin de yürüyüşte değil, mahalledeydi. O sıra mahallede hiç bir şey yoktu. Çocuklar vardı sadece. Siz durun ben ayağımı suya sokup geleyim dedim.Ertesi sabah oldu, evde ekmek yok. Çay demledim. Yumurta soyacaktım. Gaz kokusu gelmesin diye camlar kapalıydı. Berkin’i ekmek almaya gönderdim. Gecikti. Çocuklar geldi. Berkin’in kafası kırıldı dediler. Ama olay olsa ben çocuğumu gönderir miydim? Ben normal düştü biliyorum. Bir komşumuz bana sarılıp ağladı. Anladım. Halen o fırına gidemiyorum. Çocuğumu bekliyorum. Dilerim Allah’tan sanık, çocuğunu eline almasın. Anlasın beni. Benim çocuğum ekmeğe gitti. Oğluma aldığım kıyafetler hala evde duruyor” dedi.

İfadesinin ardından Gülsüm Elvan fenalaştı. CHP milletvekili Ali Şeker, fenalaşan Gülsüm Elvan’a müdahale etti. Duruşmaya ara verildi.

Kaynak: İHA