'2016 Yılında 8 Milyon Turist, 7 Milyar Dolar Kaybımız Oldu'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2016’da turizmde yaklaşık 8 milyon turist kaybıyla yaklaşık 7 milyar dolar civarında bir ekonomik kayıp olduğunu söyleyerek, bu yıl 2015 rakamlarının yakalanacağını hatta geçileceğini söyledi.

'2016 Yılında 8 Milyon Turist, 7 Milyar Dolar Kaybımız Oldu'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli’de düzenlenen program kapsamında gençlerle bir araya geldi. Polisevinde düzenlenen ‘Gençler Soruyor, Bakan Zeybekci cevaplıyor’ programına Bakan Zeybekci’nin yanı sıra, AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, AK Parti Denizli eski milletvekilleri ve gençler katıldı.



"DÜNYADA HARİTALAR HEP İDEOLOJİK KALEMLERLE ÇİZİLDİ"

Gençlere seslen Bakan Zeybekci, "Dünyada haritalar hep ideolojik kalemlerle çizildi. Dünyada haritaları çizen, doğu-batı bloğu, komünizm, kapitalizm, liberalizm gibi dünyayı ideolojik taleplerle veya talepler hareket eder. 1990 yılından sonra ideolojik yapıların tamamı bir anda çöpe atıldı" dedi.



"2017 YILI BİR İHRACAT SEFERBERLİĞİ OLACAK"

Türkiye ekonomisinin bugüne kadar inanılmaz bir ertelemeye gittiğini belirten Zeybekci, "2009 krizinden itibaren dünya ile başlayan o süreçte, Türkiye özel sektör yatırımlarını, tüm kalıcı yatırımlarını erteledi. Türkiye tüm tüketimlerini erteledi. Hepiniz yaşıyorsunuz. Muhtemelen anne ve babanıza söylüyorsunuz. Onlar, ‘dur oğlum hele yahu, şu seçimler geçsin’, ‘Şu 7 Haziran bir geçsin, şu 1 Kazım geçsin.’ Geçti, sonra diyor ki, ‘dur be oğlum, görmüyor musun her taraf ateş çemberi içerisinde, bir bakalım duralım’ diyor. Şimdi de 16 Nisan referandum, inşallah Türkiye’de ertelenen her şey farklı olacak. bunun için 2016 yılında tüm hazırlıklarımızı yaptık. Gerek yatırım teşvikimizle, gerekse ihracat teşvik sistemimizle yani tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Tarihin en büyük teşvik sistemini gerçekleştirdik ve 2017 yılı bir ihracat seferberliği olacak" diye konuştu.



"YÜZDE 5,5’İN ÜZERİNDE BÜYÜME"

İhracatta orta vadede büyümenin yakalanacağını belirten Bakan Zeybekci, "Türkiye’de yeniden bir hareketlenme olacak. Kolaylıkla yüzde 5 buçuğun üzerinde olacak bir büyüme dönemine girecek. 2017 yılında yine ihracatta orta vadede, yüzde 13-14-15 civarında bir büyümeyi yakalayacağız. 155 milyar dolar civarında bir ihracat ile kapatacağız. Turizmde yaklaşık 8 milyon turist kaybımız oldu ve bunun karşılığında da yaklaşık 7 milyar dolar civarında bir kaybımız oldu. Şuanda 3 aylık bir dönemin göstergelerine göre, rezervasyon performanslarına baktığımızda da, yıl sonu itibariyle, 2015 yılının rakamlarını yaklaşacağımızı, hatta niye olmasın belki de geçeceğimizi ve bu konuda da desteklerimiz devam ediyor" ifadelerini kaydetti.

Bakan Zeybekci, daha sonra gençlerin sorularını yanıtladı ve toplu fotoğraf çekti.

(Medeni Topaloğlu/İHA)
Kaynak: İHA