Yrd. Doç. Özcan Uzkur Açıklaması 'Kırmızı Aşkı Değil Kanı Temsil Ediyor'

Yrd. Doç. Özcan Uzkur, 8 Nisan’a kadar ziyaretçilerine kapısını açık tutan “Red is Red” sergisi ile ilgili olarak, “Bu sefer kırmızı aşkı değil kanı temsil ediyor” dedi.

Yrd. Doç. Özcan Uzkur Açıklaması 'Kırmızı Aşkı Değil Kanı Temsil Ediyor'
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Özcan Uzkur’un “Red is Red” isimli sergisi Galeri İlayda’da 3 Mart’ta ziyaretçilerine kapılarını açmıştı. Uzkur, 8 Nisan’a kadar açık olan sergi ile ilgili olarak eserlerinde kırmızının bu sefer aşkı değil acıyı ve kanı temsil ettiğine değindi.

“Red is Red” isimli sergisinde yer alan işlerin, Goya’nın “Savaşın Felaketleri” serisinden bu yana gelen “acının temsili” geleneği içinde düşünülmesi gerektiğini söyleyen Uzkur, sergisi hakkında, “Can çekişen bir çağın tanığı olarak sanatçı akıl almaz vahşete isyan ettiğinde yapabileceği tek şey kayıt tutmaktır. İnsanoğlunun kederini, eti delip geçen acının en somut halinde yakalamalıdır. Duyguların kaydını resmi belgeler, rakamlar, haber fotoğrafları tutamaz. Acıyı ancak beden ve sanat hatırlar. Kayıpların yası ancak bedende ve sanatta tutulabilir. Yas tutan bir insan ya da yapıtla karşılaştığınızda o size bakar, sizi saklandığınız yerden çıkarırlar. Size kendi yüzünüzü gösterirler. İşte oradasınız, işte oradayım: Hem kurban hem katil. Acı çeken tüm insanlar kardeştir. Ve onlara yüzyıllardır Habil ve Kabil diye seslenilir” ifadelerini kullandı.

Tekstilin sadece sektörel bir olgu olmadığını belirten Özcan Uzkur, “Giyinmek, örtünmek ya da yaşamın belirli bir yerinde kullanmak amacıyla üretildiği gibi aynı zamanda sanatsal ifadenin bir malzemesi olarak da kullanılabilir. Günümüz plastik sanatlarında bilinen klasik malzemeler kullanıldığı gibi tekstil malzemeleri de kullanılmaktadır. Bende çalışmalarımda tekstil disiplinine hakim olmam nedeniyle interdisipliner bir şekilde tekstil malzemelerini kullanıyorum” dedi.



Özcan Uzkur kimdir?

1952 yılında, Balıkesir’de doğan sanatçı, 1978 yılında Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (M.Ü.G.S.F.) Tekstil Sanatları Bölümünden mezun oldu. 1982-2011 yılları arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Tekstil Sanatları Bölümünde öğretim üyesi olarak çalıştı. Halen İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan Uzkur, 11 kişisel sergi gerçekleştirdi. Ulusal ve Uluslararası workshoplar yöneten, çeşitli sergi ve projelere katılan Uzkur, son dönem iki ve üç boyutlu çalışmalarında tekstil ve farklı malzemeler kullanarak plastik sanatların farklı alanlarında çalışmalar yapmaktadır.
Kaynak: İHA