Varis Sadece Estetik Bir Sorun Değil

Birçok kişi için sadece estetik açıdan endişe oluşturan varisler, erişkin nüfusun yaklaşık yüzde 20’sini ilgilendiren bir sorun. Çoğu zaman önemsenmeyen varisler, önlem alınmadığı takdirde yıllar içerisinde yaşam kalitesini düşüren şikayetlerin artmasına neden olabiliyor.

Varis Sadece Estetik Bir Sorun Değil
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanları Doç. Dr. Murat İkizler ve Dr. Merih Özbayburtlu, erken müdahale ile başlangıç aşamasındaki varislerin çok büyük oranda tedavi edilebileceğini söylüyor. Toplumda oldukça yaygın görülen varis, kadın ve erkeklerde herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen bir toplardamar hastalığı. Genetik, aile öyküsü, şişmanlık, yaşlılık, gebelik gibi birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkıyor. Ağır yaşam koşulları, hareketsiz yaşam, uzun süre oturarak ya da ayakta çalışma, yetersiz dinlenme gibi faktörler de hastalığa zemin hazırlıyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanları Doç. Dr. Murat İkizler ve Dr. Merih Özbayburtlu, varisler ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi verdi. Önlem alınmazsa şikayetler artıyor. Varis nedeniyle yıllar içerisinde estetik problemlerin yanı sıra bacaklarda şişme gibi farklı sağlık sorunları ve şikayetlerin ortaya çıktığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat İkizler, tabanlarda yanma, bacaklarda kramp, yorgunluk hissi, ağrı, damar iltihabı ve hatta kanamalar gibi belirtiler görülebildiğine dikkat çekiyor. Doç. Dr. Murat İkizler, hastaların çoğunlukla belirgin şikayetlerin oluştuğu, ilerlemiş kalın varislere dönüştüğü zaman hekime başvurduğunu söylüyor. Doç. Dr. Murat İkizler, başlangıçta daha basit müdahaleler ile tamamına yakın iyileşme sağlanabilecek türden varislerin önlem alınmadığı takdirde daha kapsamlı tedaviler gerektirebileceğine dikkat çekiyor.

"Yeni yöntemler açık cerrahinin yerini aldı"

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte anestezi gerektiren cerrahi işlemlerin yerini anestezi almadan yapılan birçok yöntemin aldığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Merih Özbayburtlu, “Endovenöz lazer ablasyon (lazer terapi), radyofrekansablasyon, variclose (yapıştırıcı), köpük ve skleroterapi tedavisi gibi varis miktarı ve büyüklüğüne göre karar verilen ameliyatsız birçok alternatif tedavi yöntemi yaygın olarak uygulanıyor” diyor.

"Yara izi kalmıyor"

Hasta açısından da konfor getiren yeni yöntemlerin uzun yıllardır uygulanan açık ameliyatların yerini aldığını belirten Dr. Merih Özbayburtlu, geçmişte yalnız çok büyük çaplı varislere ameliyatla müdahale edilebilirken günümüzde küçük çaptaki varislere de başarıyla müdahale edilebildiğine işaret ediyor. Yeni uygulamaların deneyimli kişilerce yapılması gerektiğinin altını Doç. Dr. Murat İkizler, hasta açısından önemli bir konfor getiren uygulamaların sağladığı diğer kazanımlar konusunda şunları söylüyor:

"Hastada ciddi yara izi ve skar dokusu oluşturmayan işlemler 10-20 dakika gibi kısa sürelerde tamamlanabiliyor. Kanamasız ve ağrısız olarak gerçekleştirilen işlemler hastanede yatmayı da gerektirmiyor. Hastalar aynı gün taburcu olabildiği gibi günlük aktivitelerine kısa sürede geri dönebiliyor."
Kaynak: İHA