'Türk Sinemasının Levanten Beyoğlu Kontu Giovanni Scognamillo' Sergisi

Scognamillo'ya ait 150'den fazla objenin yer aldığı sergi, 1 Mayıs'a kadar görülebilecek.

Türker İnanoğlu Vakfı (TÜRVAK) Sinema Tiyatro Müzesi tarafından düzenlenen 'Türk Sinemasının Levanten Beyoğlu Kontu Giovanni Scognamillo' adlı sergi sanatseverlerle buluştu.

Yazar, sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen ve çevirmen Giovanni Scognamillo'ya ait eşyalardan oluşan sergiye, Scognamillo'nun kızı Alessandra Scognamillo'nun yanı sıra senarist Safa Önal ve yönetmen Yılmaz Atadeniz'le çok sayıda davetli katıldı.

TÜRVAK etkinlik koordinatörü İlke Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Scognamillo'nun yazarlığı ve eleştirmenliğinin yanı sıra sinema endüstrisine büyük katkı sağladığını söyledi.

Yılmaz, etkinliği Türker İnanoğlu'nun kararıyla hazırladıklarını belirterek, sergide Scognamillo'ya ait 150'den fazla objenin yer aldığını kaydetti.

Scognamillo'nun sinema geçmişine de değinen Yılmaz, 'Bir dönem İspanyol ve İtalyan filmlerinin ortak yapımlarında yönetmen yardımcılığı yapmışlığı var. O dönemlerde Türker İnanoğlu'yla da çalışmaları ve çok uzun bir dostlukları olmuş. Dolayısıyla Giovanni'yi bir yazar, bir eleştirmen veya sinema tarihçisi olarak değil, içimizden biri olarak gördüğümüz için böyle bir sergiyi hazırladık.' dedi.

- 68 yıllık sinema geçmişi

Yılmaz, sergide yer alan objelere ilişkin ise şu bilgileri verdi:

'Kişisel eşyaları, yazdığı kitaplar, kendi illüstrasyonları var burada. Eserlerini vampirler ve fantastik olarak ikiye ayırdık. Çünkü Giovanni zaten korku, bilim kurgu, fantastik edebiyat ve sinemayla ilgileniyordu. Özellikle bu alanlarda çok üreten bir insandı, entelektüelliğinin dışında. Hatta çocukken 'Uluslararası Dinazor Derneği'ni buluyor ve onlarla yazışarak üye oluyor. Sonra oğluyla 'Vampir Araştırma Merkezi'ni kuruyor. Çok ilginç bir şahsiyet. Bunlardan dolayı, bu sergiye gelen izleyici Giovanni'nin hayatına dair her şeyi görebilecek.'

Sergide ayrıca, Giovanni Scognamillo'nun fotoğrafları, portreleri, çalışma masası ve sandalyesi, daktilosu, dinozorlar, vampirler, fantastik roman ve sinema karakterlerinden oluşan oyuncak koleksiyonu, Drakula pelerini, yüzükleri, kuru kafa koleksiyonu ve yazdığı şiirleri yer alıyor.

Scognamillo'nun 68 yıllık sinema geçmişine odaklanan sergi, 1 Mayıs'a kadar görülebilecek.
Kaynak: AA