Teknolojik Cihazların Çocukların Eğitimine Etkisinde Çarpıcı Sonuçlar

Yaşar Üniversitesi Animasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Zeynep Akçay, tablet, akıllı telefon gibi mobil teknolojilerin okul öncesi yaştaki çocukların eğitimine ne gibi etkileri olabileceğini araştırmak için bir animasyon filmi tasarladı.

Teknolojik Cihazların Çocukların Eğitimine Etkisinde Çarpıcı Sonuçlar
Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Animasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Zeynep Akçay, okul öncesi yaştaki çocuklar için mobil cihazlarda etkileşimli animasyon filmlerinin, bağlanma ve öğrenme üzerindeki etkisini araştırdı. Animasyonun hikaye anlatma gücünü, mobil tabletlerde çocuklara yönelik uygulamalarda çok sık kullanılan bir model olan "dokun-sürükle" yöntemi ile birleştirdiklerini belirten Zeynep Akçay, “Mobil cihazların en önemli özelliklerinden biri değişik etkileşim biçimlerine izin vermeleri; ancak, okul öncesi çocuklara yönelik hikaye anlatımında ve çocukların bunu anlama ve hikayelerden yola çıkarak belirli becerilerini geliştirmeleri üzerindeki etkilerini araştıran çok az sayıda çalışma var. Projeyi hazırlarken film tasarımı, psikoloji ve müzik bölümlerinden Prof. Dr. Şefik Güngör, Yrd. Doç. Dr. Elif Durgel Jagtap ve Doç. Dr. Mehmet Can Özer ile birlikte çalışarak animasyon filmi hazırladık. Çocukların, filmi sevip bağlanma ve hikayedeki karakterleri anlama oranlarını inceledik. Filmin çocukların ekrana dokunup nesneleri sürükleyerek hikayeyi yönlendirebildiği versiyonu ve yalnızca izleyebildikleri versiyonlarını 3- 5 yaş arasında 200’den fazla çocuğa izleterek onlarla görüşmeler gerçekleştirdik” dedi.



"Filme iki kat daha fazla bağlandılar"

Araştırmanın sonuçlarını anlatan Zeynep Akçay, şöyle devam etti:

"Çocuklar, müdahale edebildikleri etkileşimli filmle, yalnızca izleyebildikleri etkileşimsiz filme oranla çok daha fazla iletişime geçtiler ve filme iki kat daha fazla bağlandılar. Filmi izlerken müdahale edebilen 106 çocuktan 76’sı filme yüksek oranda bağlanırken diğer grupta ise 110 çocuktan sadece 48’i aynı oranda filme bağlandı; ancak çocuklar etkileşimli filmi çok daha zevkle ve motivasyonla deneyimlerken bu motivasyon, filmin içeriğini anlama konusunda kayda değer bir fark oluşturmadı. Bu sonuç, çocuklara yönelik etkileşimli mobil uygulamaların en azından ilk deneyimleme de tek başına mucizeler oluşturmadığı yönünde önemli bir veri; ancak motivasyon ve bağlanma oranının fazlalığı doğru şekilde değerlendirilirse mobil teknolojinin eğitimde yüksek bir potansiyeli olduğuna işaret ediyor."
Kaynak: İHA