NSU Terör Örgütü Tarafından Öldürülen Türk Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Almanya’nın Dortmund kentinde, terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) tarafından öldürülen Mehmet Kubaşık, ölümünün 11. yılında anıldı.

NSU Terör Örgütü Tarafından Öldürülen Türk Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
Naziler tarafından 4 Nisan 2006’da öldürülen Mehmet Kubaşık için işlettiği büfe önünde tören düzenlendi.

Kubaşık’ın ailesi göz yaşları içinde anıta güller bıraktı. Daha sonra NSU tarafından öldürülenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Anma etkinliklerine katılan Kubaşık ailesinin avukatı Carsten İlius basına yaptığı açıklamada, Kuzey Ren Vesfalya (KRV) parlamentosunun NSU araştırma komisyonunun paylaştığı bilgileri değerlendirdi. İlius, rapor için NSU araştırma komisyonun yaklaşık 2 yıl Dortmund ve çevresini kapsayacak şekilde çalıştığını, direk ve dolaylı bağlantıları açıkladığını, polise ırkçılık eleştirisinin de raporda yapıldığını söyledi.

Kubaşık ailesinin avukatı sözlerine şu şekilde devam etti:

"Raporda bu grubun üç kişiden daha fazla kişiden oluşturulduğunun belli olmadığı açıklandı. Biz müdahil avukatlar ise bu grubun çok büyük bir şebeke olduğunu, tek bir grup olmadığını, bir sürü destek aldığını ve Dortmund’dan destek aldığını düşünüyoruz."

İlius, mahkemenin delil toplama işlemini bitirdiğini, avukatlara son dilekçelerinin vermelerini ve bu dilekçelerin verilmesinden sonra davanın bitirileceğini belitti.

Bazı muhbirlerin şüpheli ölümleri ile ilgili ne düşündüğü sorulan İlius, "NRW’deki muhbirin ölümünün şüpheli olduğunu düşünüyorum. Yeni ölümler ve diğer Baden Württemberg’deki ölümlerin şüpheli olmadığını düşünüyorum. Şu ana kadar yargılananlar ceza alacak, çok uzun vadeli bir perspektif, detay üzerine yavaş gidiyoruz bence 5 veya 10 yıl sonra belki biraz daha iyi bir perspektif geliştiririz" dedi.

Mehmet Kubaşık’ın işlettiği büfe önünden yürüyüşe geçen ve çoğunluğunu Almanların oluşturduğu görülen kalabalık, Kubaşık ve diğer kurbanlar için yapılan anıta kadar yürüdü. Burada Kubaşık ailesi Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau ile birlikte anıta çiçek bıraktı. Çeşitli inisiyatif sözcüleri de anmada konuşmalar yaptı.

Almanya’da, 8’i Türk 10 kişiyi öldüren, bombalı saldırılar düzenleyip, banka soygunları gerçekleştiren NSU terör örgütü davası hala Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde devam ediyor. Örgüt üyeleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos yaptıkları bir soygun nedeni ile polis tarafından takibe alınmış, takipten kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü olarak bulunmuşlardı. Terör örgütünün hayatta kalan tek üyesi ve davanın baş sanığı olan Beate Zschaepe, örgüte yardım ve yataklık yapan kişiler ile birlikte yargılanıyor.
Kaynak: İHA