Kuru Üzüm Lisanslı Depoya Girecek

Hububat, pamuk, fındık, zeytin ve Antep fıstığının yanı sıra kuru üzümde de lisanslı depoculuğun yürütülmesini sağlayacak mevzuat altyapısı oluşturuldu.

Hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytin, zeytinyağı, kuru kayısı ve Antep fıstığının yanı sıra kuru üzümde de lisanslı depoculuğun yürütülmesini sağlayacak mevzuat altyapısı oluşturuldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yazılı açıklamasında, yürürlüğe giren Kuru Üzüm Lisanslı Depo Tebliği ile kuru üzüm lisanslı depolarının kuruluşuna, niteliklerine ve ürünün muhafazasına ilişkin teknik hususların düzenlendiği belirtildi. Böylece, Bakanlıkça bugüne kadar yayımlanan tebliğlerle sistem kapsamına alınan hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytin, zeytinyağı, kuru kayısı ve Antep fıstığının yanı sıra kuru üzümde de lisanslı depoculuk faaliyetinin yürütülmesini sağlayacak mevzuat altyapısının oluşturulduğu kaydedildi.

Açıklamada, tebliğ kapsamında kurulacak lisanslı depolarla birlikte, kuru üzümlerin sınıf ve kalitelerinin, standartlara uygun şekilde bakanlıkça yetkilendirilmiş, güvenilir ve bağımsız yetkili sınıflandırıcı laboratuvarlarca belirleneceği ifade edildi. Kuru üzümlerin Bakanlıkça lisans verilen modern altyapıya sahip, sigortalı ve teminatlı lisanslı depolarda emin ellerde depolanacağı vurgulanan açıklamada, ürünün ticaretinin de elektronik senetlerle yapılacağına işaret edildi.

- 'Elektronik ortamda kuru üzüm ticareti yapılabilecek'

Bakanlık, kuru üzümde lisanslı depoculuğun hayata geçmesiyle üreticilerin, mahsullerini depolayabilecekleri sağlıklı ve güvenli depo imkanına kavuşacağını, fiyatların düşük olduğu hasat döneminde ürünlerini elden çıkarmak yerine buralarda muhafaza edebileceğini, elektronik ürün senetlerini teminat gösterip uygun koşullarda kredi kullanabileceğini ve finansman ihtiyaçlarını bu şekilde karşılayabileceğini bildirdi.

Yapılan düzenlemenin tüccar ve sanayicilere katkılarına da işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Tüccar ve sanayicilerimiz, işletmelerinin ihtiyaçları için depo inşa etme maliyetinden kurtulacak, ihtiyaç duydukları miktar, tür ve kalitedeki kuru üzümü kolaylıkla ve güvenilir bir şekilde borsa ve elektronik ürün senetleri vasıtasıyla tedarik edebilecek ve ürünlerini lisanslı depolarda depolayabilecek, ayrıca ihtiyaçları halinde kredi de temin edebilecek. Bunun yanında, kuru üzüm ticareti elektronik ortamda hızlı, kolay ve güvenilir biçimde yapılabilecek, piyasada arz ve talep dengesi ile fiyat istikrarı sağlanacak, ürünlere kalite garantisi gelecek ve tüketicilerin daha sağlıklı ürün tüketmesi sağlanacak.'
Kaynak: AA