İbadi Açıklaması Kürt Bayrağını İndirin

Bayrak ve referandum konularını görüşmek üzere Bağdat’ı ziyaret heyette yer alan Adnan Müfti, Kerkük’teki bayrağın indirilmeyeceğini söyledi.

IKBY’den bir heyet Kerkük meselesi ile bağımsızlık referandumu konularını görüşmek üzere Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunuyor.

Heyette, Mesud Barzani’nin temsilcisi olarak Başkanlık Divan Başkanı Fuad Hüseyin’in yanı sıra Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi Adnan Müfti yer alıyor.

“Kerkük’te Kürdistan bayrağı kesinlikle indirilmeyecek. Bu yönde bir karar alınacaksa Kerkük İl Meclisi tarafından alınmalı. Sadece onlar böyle bir kararı verebilir” diyen Adnan Mufti, Bağdat’ın Kerkük konusundaki endişeleri için de “Sadece onlar değil, biz de endişeliyiz. Bu yüzden oturup sorularını yanıtlamamız lazım. Bizim de sorularımız var ve onlardan yanıt bekliyoruz. Bu konuda ortak çıkarlar göz önünde bulundurulmalı. Bizim açımızdan Kürdistan halkının çıkarları her şeyin üstündedir.” dedi.

Bağdat’taki ziyaretin ilk durağında heyet, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile bir araya geldi. iki günlük ziyaret kapsamında heyetin, Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi ve Şii Ulusal Koalisyonu Başkanı Ammar Hakim başta olmak üzere Sünni ve Şii liderle bir araya gelmesi bekleniyor.

Bağdat rahatsız

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kerkük kent yetkililerine ulusal birlik çağrısı yaparak kente çekilen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının indirilmesini istedi.

İbadi, bir çok farklı etnik ve dini toplumun bir arada yaşadığı Kerkük’te barış içinde bir arada yaşama çağrısı yaptı.

Kerkük’ün yerel yönetimini oluşturan il meclisi 28 Mart’ta kentteki resmi binalara Irak federal bayrağının yanı sıra Kürdistan bölgesi bayrağını çekme kararını onaylamıştı.

Teklifin görüşüldüğü oturumu Kerkük İl Meclisinde yer alan 16 Arap ve Türkmen temsilci boykot etmişti.

Başbakan İbadi devlet televizyonundan yayımlanan haftalık basın toplantısında Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’e bayrağı indirmesi çağrısı yaptı ve "Ben bütün Iraklıların başbakanı, siz Kerkük’ün valisisiniz. Bir gruptan yana taraf tutar ve sırtınızı diğer gruplara çevirirseniz bu bir başarı değildir" diye konuştu.

28 Mart’ta Kürdistan bayrağının Kerkük’teki resmi kurumlarda bulundurulması kararını alan Kerkük İl Meclisi, kentte bir de referandum kararı aldı ve karar Irak hükumetine iletildi.

Irak Parlamentosu ise Kerkük İl Meclisinin bayrak kararına tepki göstererek kararın durdurulması talep etmiş, Kerkük İl Meclisinde yapılan ikinci oturumda Irak Parlamentosunun ilgili kararı reddedilmişti.
Kaynak: İHA