Güney Kore'nin 'Unutulan İşçileri' Haklarını Arıyor

Güney Kore'nin Seosan kentindeki bir köyde yaşayan eski çete üyeleri, mahkumlar, hayat kadınları ve yetimler kendilerine 1960'larda zorunlu hizmetleri karşılığında vadedilen toprakları istiyor.

Güney Kore'nin görevinden azledilen Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin babası Park Chung-hee döneminde düzenlenen sosyal mühendislik kapsamında uzun yıllar boyunca ücretsiz çalışmak zorunda bırakıldıklarını ifade eden eski mahkumlar, kendilerine vadedilen topraklara para ödemek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Park'ın devlet başkanlığından sonra tamamen unutulan yaklaşık 2 bin kişiden geriye kalanlar soruşturma ve tazminat talebinde bulundu.

Ülkeyi 1961-1979 yılları arasında yöneten Park Chung-hee'nin sokaklardan 'serseri' olarak atfettiği insanları toplattığı ve bu kişileri 1950-1953 yıllarındaki Kore Savaşı'nın ardından ülkenin yeniden inşasında ücretsiz tarla ve yol işçisi olarak çalışmaya zorladığı belirtiliyor.

Bu proje kapsamında tarlalarda çalıştırılanlar, o dönemde kendilerine sürekli ıslah ettikleri topraklardan pay alacaklarının söylendiğini ama bunun hiçbir zaman gerçekleşmediğini ifade etti.

O dönemden geriye kalan 70 yaşlarındaki 12 kişinin ıslah ettikleri topraklarda pirinç yetiştirmek için yetkililere kira ödedikleri kaydedildi.

Devlet tarafından işletilen Yolsuzlukla Mücadele ve Sivil Hakları Komisyonunun 2011 yılında, eski mahkumların geçmişteki emeklerinin karşılığı olarak toprakların satış fiyatının düşürülmesini talep ettiği ancak ilgili makamların hükümete ait bu toprakları bu kişilere 20 yıldan uzun vadeli taksitlerle piyasa fiyatına sattığı belirtildi.

Köy halkından Chung Young-chul, kendisi ve çok sayıda kişinin yardım almak için pek çok devlet kurumuna ortak dilekçe gönderdiğine işaret ederek 'Avukat tutacak paramız yok. Biz Güney Kore hukuk sisteminin kendi kaderine terk ettiği insanlarız.' dedi.

Chung, o dönemde kendilerine çok az yemek verildiğini, bu nedenle de kurbağa, yılan ve fare gibi hayvanları yakalayarak yemek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Chung, Park Chung-hee'yi hayatını mahveden bir 'çete üyesi' olarak nitelendirdi.

Kaynak: AA