Gazze'deki Kamu Çalışanlarının Maaşlarının Kesilmesi

Filistin İnsan Hakları Merkezi: 'Gazze Şeridi'ndeki kamu çalışanlarının maaşlarında kesinti yapılması açık şekilde hukuk ihlalidir' 'Mali sorunlarının çözümünün sorumluluğu sadece Gazze'deki Filistin yönetimine bağlı kamu çalışanlarına yüklenmemeli'.

Filistin İnsan Hakları Merkezi, Gazze Şeridi'ndeki kamu çalışanlarının maaşlarında kesinti yapılmasının açık şekilde hukuk ihlali olduğunu belirtti.

Filistin İnsan Hakları Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, 'Gazze Şeridi'ndeki kamu çalışanlarının maaşlarında kesinti yapılması, açık şekilde hukuk ihlalidir. Söz konusu karar 2003'te düzenlenen Filistin yönetimi kanunu ile 2005'te düzenlenen sivil hizmet kanunu ve milli güvenlik güçleri hizmet kanununun 8 sayılı kararına göre açık şekilde hukuk ihlalidir.' ifadesine yer verildi.

Mali sorunların çözümünün sorumluluğunun sadece Gazze'deki Filistin yönetimine bağlı kamu çalışanlarına yüklenmemesi ve herhangi bir ayrım gözetmeksizin tüm kamu çalışanları arasında paylaştırılması gerektiği ifade edilen açıklamada, mali sıkıntılar için sunulan gerekçelerin, resmi raporlar ile Maliye Bakanlığı ve Filistin Para Kurumu tarafından yayımlanan raporlarla çeliştiği kaydedildi.

Açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Başbakan Rami el-Hamdallah'tan bu yasa dışı ve sivil ile asker kamu çalışanlarının geçimlerini kazanma yollarıyla savaş sayılabilecek kararı iptal etmesi çağrısında bulunuldu.

Abbas'tan ayrıca, Gazze'deki kamu çalışanlarının maaşlarında yapılan kesintilerin iadesi için talimat vermesi ve iş güvenliğinin sağlanmasını kolaylaştıracak mekanizmaları araştırması da istendi.

Gazze Şeridi'ndeki kamu çalışanları dün yaptıkları açıklamada, mart ayı maaşlarında yüzde 30 kesinti olduğunu belirtmişlerdi. Uzlaşı hükümeti ise kesintinin geçici olduğunu, kesintinin brüt maaştan değil primlerden yapıldığını ve ambargodan kaynaklandığını öne sürmüştü.

Filistin'de 2 Haziran 2014'te Ulusal Uzlaşı Hükümeti kurulmuş ancak Hamas ve Fetih arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle hükümet Gazze Şeridi'nde göreve başlayamamıştı.
Kaynak: AA