Fransa'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Adaylar televizyon kanallarında canlı yayınlanan açık oturumda kozlarını paylaştı Açık oturum sürerken yapılan bir anket seçmenlerin Melenchon'u 'en inandırıcı aday' olarak gördüğünü ortaya koydu.

Fransa'da cumhurbaşkanı seçimine katılacak 11 aday, televizyon kanallarında canlı yayınlanan açık oturumda kozlarını paylaştı.

BFM ve CNEWS haber kanallarından ortak yayınlanan ve yaklaşık 4 saat süren tartışmaya, adaylıkları Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanan Nicolas Dupont-Aignan, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Benoit Hamon, Nathalie Arthaud, Philippe Pouton, Jacques Cheminade, Jean Lassalle, Jean-Luc Melenchon, François Asselineau ve François Fillon katıldı.

Programa adayların istihdam, sosyal güvenlik, güvenlik, asayiş ve Avrupa Birliği (AB) konularındaki hararetli tartışması damgasını vurdu.

Canlı yayındaki tartışma sürerken düzenlenen bir anket ise seçmenlerin açık oturumda radikal solun adayı Melenchon'u 'en inandırıcı aday' olarak gördüğünü ortaya koydu.

BFM kanalının anketine göre, seçmenlerin yüzde 25'i Melenchon’u 'en inandırıcı aday' seçti. Melenchon'u yüzde 21 ile bağımsız aday Macron takip etti. Merkez sağın adayı Fillon yüzde 15 ile 3'üncü, aşırı sağın adayı Le Pen yüzde 11 ile 4'üncü, Sosyalist Partinin adayı Hamon ise yüzde 9 ile 5'inci sırada yer aldı.

Fransa'da bu açık oturum öncesi yapılan son anketler, Macron ve Le Pen'in birinci turu ilk iki sırada tamamlayacağını öngörüyordu.

Daha önce televizyonda yayınlanan tartışmaya sadece en fazla şans verilen 5 adayın davet edilmesi, diğer adayların sert tepkisine yol açmıştı.

Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu 23 Nisan'da gerçekleştirilecek. Bu turda hiçbir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması halinde 7 Mayıs'ta ikinci tur yapılacak.

Kaynak: AA