Erken Yaşta Kaybedilen Süt Dişleri, Dişlerde Yer Değişimini Tetikliyor

Çocuklarda diş bakımının süt dişleri çıktığı andan itibaren yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, aksi takdirde çocukların süt dişlerini 3-4 yaş aralığında kaybedebileceklerini, bunun da dişlerde istenmeyen yer değişimini tetikleyebileceğini bildirildi.

Erken Yaşta Kaybedilen Süt Dişleri, Dişlerde Yer Değişimini Tetikliyor
Acıbadem Adana Hastanesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Şule Nur Kurt, yaptığı açıklamada, süt dişlerinin geçici diş olduğu için bazı aileler tarafından önemsenmediğini ancak bunun çok yanlış olduğunu belirtti.

Dr. Dt. Kurt, “Ailelerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Süt dişleri geçici diş olarak görüldüğü için bazı aileler tarafından önemsenmiyor fakat süt dişleri esasında çok önemli. Normal şartlarda 10-11 yaşında kaybedilmesi gereken süt dişlerini bazı çocuklar 3-4 yaşında kaybediyor. Erken diş kayıplarında yerine gelecek kalıcı dişler, yer bulamadığı için bu dişlerde istenmeyen yer değişimleri meydana geliyor. Çünkü süt dişleri tutucu görevi de görüyor” dedi.



“Ağız bakımı şart”

Çocukların dişlerini erken yaşta kaybetmemeleri için mutlaka gece yatmadan bakım yapılması gerektiğini kaydeden Dr. Dt. Kurt, şöyle devam etti:

“Çocuklarda dişlerin çıkmasıyla birlikte ağız bakımının da başlaması gerekiyor. Özellikle gece beslenmelerinden sonra ağız bakımı yapılmadan uykuya geçilmesi sonucu meydana gelen çürükleri daha sık görüyoruz. Uykudan önce mutlaka ağız bakımı yapılması gerekiyor. Süt dişleri çıktıktan sonra takibinin yapılması ve bakımın nasıl yapılacağının öğrenilmesi için bir diş hekimine başvurulması gerekir. Bu nedenle ailelerin çocuklarını bir diş hekimine düzenli kontrollere götürmelerini öneriyoruz.”

Dr. Dt. Şule Nur Kurt, çok küçük yaştaki çocukların dişlerini çekerken lokal anestezi uygulayamadıklarını bu yüzden gerektiğinde genel anestezi ile diş çekimi yaptıklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA