Elazığ'da Çiftçilere Gübre Kullanımı Anlatıldı

Elazığ’da çiftçilere, organik gübre kullanımı hakkında bilgi verildi.

Elazığ'da Çiftçilere Gübre Kullanımı Anlatıldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ziraat Mühendisleri Odası iş birliğiyle organik gübreyi kullanılabilir hale getirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla çiftçilere ‘Organik Gübre Kullanımı’ konulu konferans verildi.

düzenlendi.

Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konferans salonunda düzenlene programa Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Karaca, Fırat Üniversitesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Halil Çerçi, kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Nitrat içerikli gübrelerin patlayıcı özelliğinden dolayı nitrat kullanımını yasakladıklarını dile getiren İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, “Son yapılan çalışmalar neticesinde halk arasında can gübresi olarak bilinen gübrenin e-reçete usulüyle satışını serbest bıraktık, ancak yüzde 33’lük nitrat gübresini tamamen yasakladık. Kimyasal gübrelerin kullanımıyla birlikte çocuklarımıza bırakacağımız en önemli miras olan toprağın kirlenmesi söz konusudur. Dolayısıyla organik gübre diyebileceğimiz, içinde kimyasal madde barındırmayan ve toprak yapısına zarar vermeyen gübrelerin kullanımı büyük önem arz ediyor” dedi.

Gelişen dünya içerisinde, iklim değişikliklerinden dolayı her geçen gün sıkıntılar yaşadıklarını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Karaca ise,” Gelişen toplum içerisinde birim alandan daha fazla ürün elde edelim derken karşımıza gıda güvenliği dediğimiz konu çıkıyor. Son günlerde tercih ettiğimiz kimyasal gübre kullanımının azaltılması talebi tüketicinin önceliği haline geldi. Kimyasal gübre kullanımının yerini doldurabilecek ve ürün artışı sağlayabilecek besin maddeleri kullanımıyla beraber sektörel anlamda organik gübrenin kullanımı ciddi bir talep oluşturuyor” diye konuştu.

Program, veteriner hekim Murat Kalkan ve Fırat Üniversitesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Halil Çerçi’nin gübre kullanımı ile ilgili sunumları ile sona erdi.
Kaynak: İHA