Bakan Özlü, Antarktika'da Araştırmalarda Bulunan Türk Bilim İnsanlarını Kabul Etti

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 1. Türkiye Antarktika Seyrüseferi’ni gerçekleştiren Türk bilim insanlarını kabulünde, "Bakanlık olarak bu yıldan itibaren bilimsel amaçlı seyrüseferlerin düzenli olarak gerçekleştirilmesini sağlayarak bilimsel çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Bakan Özlü, Antarktika'da Araştırmalarda Bulunan Türk Bilim İnsanlarını Kabul Etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen 1. Türkiye Antarktika Seyrüseferi, Türk bilim insanları tarafından başarı ile tamamlandı. Bilim insanlarını makamında kabul eden Bakan Özlü, “Bu vesileyle bilim insanlarımızı tebrik ediyor, ülkemizin Antarktika alanındaki bilimsel araştırmalara yapmış oldukları değerli katkılardan dolayı şükranlarımı sunuyorum. Bu seyrüsefer kapsamında ekibimiz Antarktika kıtasında 4 bin kilometre yol katetmiş, 17 topografik kara ölçümü ile 38 alanda gözlemler yapmış ve 45 noktadan numuneler almak suretiyle toplamda 2 milyon metrekarelik ölçüm alanında incelemeler gerçekleştirmiştir. Antarktika’da Türk Bilim Üssü kurulması için bu seyrüsefer kapsamında elde edilen veri ve gözlemlerin büyük önem arz ettiğinin altını çizmek istiyorum. Bunları önümüzdeki süreçte planlanan üssün yapısını ve konumunu belirlerken dikkatle değerlendireceğiz. Tabii ki Antarktika’da üs kurmamızın ana nedeni ülkemizin bu alandaki bilimsel araştırma çalışmalarını kurumsal bir çatı altında sürdürülebilir hale getirmektir. Bunu da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bilim insanlarımızla işbirliği içinde ve onların katkıları ile biz yapacağız. Son yıllarda bilimsel araştırmalara daha fazla önem veren bir ülke olarak bu alandaki gelişimimizi sürdürmek için desteğimizi artıracağız. Bugüne kadar bilim insanlarımız, üniversitelerimizin kısıtlı desteği ve şahsi gayretleriyle diğer ülkelerin seyrüsefer ekiplerine veya üslerine katılarak bilimsel çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bakanlık olarak bu yıldan itibaren bilimsel amaçlı seyrüseferlerin düzenli olarak gerçekleştirilmesini sağlayarak bilimsel çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz" dedi.



12 Nisan’de bilimsel çalıştay düzenlenecek

Türkiye’nin kutup araştırmaları alanında ulusal bir bilim programına ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Bakan Özlü, "Bu programı oluşturmak için 12-13 Nisan tarihlerinde İstanbul’da (İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde) bir çalıştay düzenliyoruz. Bilindiği üzere Antarktika’da başta iklim değişikliği olmak üzere ekoloji, biyoçeşitlilik, jeoloji, tıp, astronomi gibi pek çok alanda önemli araştırmalar yürütülmektedir. İstanbul’da düzenleyeceğimiz çalıştayda Türk bilim insanlarının hangi bilimsel alanlarda yoğunlaşacağı konusu tartışılacaktır. Bu çalıştay sonunda uluslararası bilim camiasında kabul görecek kutup araştırmaları bilim programımızı oluşturacağız. Bildiğiniz üzere bu alanda atılan bir önemli adım da kıtayı barış ve bilime adayan Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolü’ne katılmamızın TBMM’de uygun bulunarak, kısa bir süre önce yasalaşmasıdır. Atılan tüm bu adımlarla kıtayı yöneten ülkelerin oluşturduğu Antarktika antlaşmalar sistemi içinde yer almayı ve söz sahibi olmayı hedeflemekteyiz. Bu sebeple yapılan tüm çalışmalar Mayıs ayında Pekin’de yapılacak olan Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı’nda sunularak diğer ülkeler nezdinde çalışmalarımız ortaya konulacaktır. Düzenlenen 1. Türkiye Antarktika Seyrüseferi’nin ülkemiz için hayırlı olmasını ve araştırma ekibimizin başarılarının devamını diler, seyrüseferde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: İHA