'AVM Ciro Endeksi Şubat 2017' Verileri Açıklandı

AVM Ciro Endeksi 2017 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 3,4 oranında artarak 184 puan oldu.

'AVM Ciro Endeksi Şubat 2017' Verileri Açıklandı
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksi’nin Şubat ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi, 2017 yılı Şubat döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 3,4 oranında artış kaydederek 184 puana ulaştı.

AVM’lerde kiralanabilir alan metrekare başına düşen cirolar Şubat 2017’de İstanbul’da 794 TL, Anadolu’da 639 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise Şubat 2017’de 701 TL’ye ulaştı. Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı, Şubat ayında yine ayakkabı-çanta kategorisinde yaşandı ve geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 14’lük artış kaydetti.

Geçtiğimiz yılın Şubat ayı ile karşılaştırıldığında AVM’lerdeki diğer alanlar kategori(yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya vs.) cirosunda yüzde 6, giyim kategori cirosunda yüzde 4, yiyecek kategori cirosunda yüzde 2 artış gösterirken teknoloji kategori cirosunda yüzde 4, hipermarket kategori cirosunda ise yüzde 5 düşüş yaşandı. Şubat 2017 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 5,7’lik bir düşüş yaşandı.

“Organize perakende toparlanmaya başladı”

AVM Endeksi Şubat 2017 sonuçlarını değerlendiren Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, “2017’nin perakende sektöründeki ekonomik dalgalanmalarla geçen ilk iki ayındaki ciro endeksi, Ocak ayındaki düşüşünün ardından Şubat ayında yaşanan artış ile birlikte organize perakendenin toparlanmaya başladığına işaret ediyor. Ancak artış hala enflasyonun altında. Diğer yandan turizmde de gelişmeye ihtiyacımız olduğu aşikar. Yerli tüketici bir şekilde alışverişine devam ediyor, ancak turist sayısının düşmesi hem giriş sayılarını hem de ciroları olumsuz etkiliyor. Aynı şekilde bilhassa elektronik aletlerde, kozmetikte var olan taksitlendirme sınırlamalarının altını bir kez daha çizmekte fayda var. Kategori bazında bir inceleme yaptığımızda ayakkabı, çanta kategorisi aylardır olduğu gibi yine yükselen grafiğini sürdürüyor. Ziyaret sayısında yaşanan azalmaya rağmen, ciro endeksinin yükselmesini; AVM’lere gelen ziyaretçi profilinin tüketim alışkanlığını değiştirdiği, AVM’lerden yaptığı alışverişi miktarını artırdığı ve dolaylı olarak metrekare verimliliğinin de artışına olanak sağladığı şeklinde yorumlamak mümkün” dedi.

“Ciroların yükselmiş olması olumlu bir gelişme”

Raporun sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Emre Alkin, “AVM Ciro Endeksi’nin Şubat ayında yükselmiş olması, benim de birçok sektörde gözlediğim toparlanmayı teyit eder nitelikte. Ocak ayından sonra, ciroların genelde yükselmiş olması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmeli. Ziyaretçi sayısının aydan aya düşmesine rağmen ciroların yükselmesi, metrekare verimliliğini artıran bir gelişme olarak göze çarparken, Şubat ayının ‘koşan malları’ yine ayakkabı ve çanta olmuş. Üstelik bu kategorilerde cirolar yüzde 14 civarında artmış. Aslında bu durum AVM ziyaretçilerinin ihtiyaçlarını karşılamak kadar, moral düzeltmek amacıyla da AVM’lere geldiklerini gösteriyor. Teknoloji ve Hipermarket’teki düşüş bu düşüncemi kanıtlar nitelikte. Ayakkabı ve çantadaki ciro yükselişi mevsimsel olarak düşünülse bile, üst üste birkaç aydır birinciliği kaptırmamaları bundan sonraki aylar için de bir işaret” diye konuştu.

Enflasyon ve işsizliğin yükseldiği bir dönemde AVM Ciro Endeksi’nin artmasının tüketicilerin alışveriş tercihlerinde giderek daha fazla ‘organize pazarları’ tercih ettiğini gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Alkin, sözlerini şöyle tamamladı;

“Hayat pahalılığının özellikle gıda ve temizlik maddelerinde etkili olması ve döviz kurlarının elektronik eşya talebini doğrudan etkilemesi sebebiyle bu kategorilerdeki ciro düşüşleri hem doğal hem de anlamlı. Yaz aylarına kadar burada ciroların dalgalanacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Gelirdeki sert düşüşler veya hayat pahalılığındaki sert yükselişler tüketicilerin kalite ve hijyenden ödün vermelerine yol açtığı bilinen bir gerçek. Dolayısıyla ciro düşüşlerinin bir kısmı da daha hesaplı ürünlerin tercih edilmesi olabilir”.
Kaynak: İHA