6. İslamî Bankalar Ve Finans Kurumları Şer'i Denetim Konferansı

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin ev sahipliğinde yapılacak konferans Cuma günü başlıyor İslam İktisadı ve Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Arpa: 'Arap ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye, İslami bankacılık endüstrisi konusunda geç kalmış bir ülke. Tecrübe paylaşımı için Türkiye'nin bu tür kongre ve konferanslara ihtiyacı var. Bu buluşmaların katılımcıların faydasına olmasını umuyoruz. Tüm bu çabalar, İslamî Finans kurumlarında şer'i denetim alanında ilerlemeye katkı sağlayacaktır'

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin ev sahipliğinde yapılacak 6. İslami Bankalar ve Finans Kurumları Şer'i Denetim Konferansı Cuma günü başlıyor.

Kuveyt'teki Şûra Şer'î Danışmanlık Şirketi'nin üniversiteyle işbirliği içinde organize ettiği kongreye, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Mısır, Fas, Filistin ve Lübnan başta olmak üzere 15 Arap ülkesinden 70 uzmanın katılması bekleniyor.

Üniversitenin Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM) binasında yapılacak olan kongre ile, İslami Finans kurumlarında şer'i denetimin önemini vurgulama, şer'i denetim alanındaki faaliyetlerin gelişim ve ilerlemelerine katkıda bulunma, şer'i denetmenler arasında deneyim paylaşımını sağlama şer'i denetmenler arasında tanışma ve kaynaşma ortamını oluşturmanın hedeflendiği ifade ediliyor.

Pazar gününe kadar devam edecek kongrede, şeri denetim ihtisas sertifikaları, Türkiye'de (İslami) katılım bankalarının şer'i denetimi, şer'i denetime dair en iyi yönetim şekli uygulamaları, şer'i denetimde kullanılan kavramların birleştirilmesi konularının ele alınacağı kaydediliyor.

Kongre ile ilgili AA muhabirine bilgi veren İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslam İktisadı ve Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdulmuttalip Arpa, üniversitenin Arap ülkelerindeki İslami finans kurumlarına yönelik şer'i denetim alanındaki tecrübelerden istifade etmek için böyle bir kongre düzenleme davetinde bulunduğunu söyledi.

Bu münasebetle akademisyenler ile araştırmacıların tecrübe ve birikimlerini biraraya getirme fırsatı bulacaklarını, şer'i denetmenler, bu alanda çalışanlar, araştırmacılar ve öğrencileri buluşturacakları çalıştaylar düzenleyeceklerini aktaran Arpa, 'Arap ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye, İslami bankacılık endüstrisi konusunda geç kalmış bir ülke. Tecrübe paylaşımı için Türkiye'nin bu tür kongre ve konferanslara ihtiyacı var. Bu buluşmaların katılımcıların faydasına olmasını umuyoruz. Tüm bu çabalar, İslami Finans kurumlarında şer'i denetim alanında ilerlemeye katkı sağlayacaktır.' dedi.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği de daha önceki açıklamalarında Türkiye'nin uluslararası platformda İslami bankalar için en uygun ortam olduğunu belirtmişti.

Karadaği, Türkiye'nin sahip olduğu finansman araçlarının yanı sıra ticaret, sanayi, turizm gibi sektörlerdeki üstünlüğü ve yüksek büyüme rakamlarının, İslami bankacılık için en uygun ortamı sağladığını ifade etmişti.
Kaynak: AA