Tersaneler Denizcilik Fuarına Hazırlanıyor

4 büyük denizcilik fuarından biri olan Europort Turkey Fuarı öncesi, sektörün gelişimi ve çalışmaları kamuoyuyla paylaşıldı Gelecek yıl sonuna kadar faal duruma geçecek 49 yeni tersaneyle birlikte sektör, 40 bin kişiye yeni istihdam yaratacak.

Türk denizcilik sektörü, gelecek yıl sonuna kadar faal duruma geçecek 49 yeni tersane ile 40 bin kişiye yeni istihdam yaratacak.

Tuzla'daki tersaneler, Türk denizcilik sektörünü buluşturacak, denizcilik sektöründeki yeni teknolojilerin, yeni gemi inşa projelerinin, bakım-onarım projelerinin, yan sanayinin, tedarikçinin yeni ürünlerini görücüye çıkaracağı ulusal ve uluslararası ziyaretçinin hedeflendiği 5-8 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek Europort Turkey Uluslararası Denizcilik Fuarı öncesi, kapılarını basın mensuplarına açtı.

Sanmar Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gürün ile Selah Tersaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Selah, gazetecilerin sektörle ilgili sorularını yanıtladı ve tersaneleri gezdirdi.

Sanmar Shipyard Tersanesinde konuşan Gürün, Türk tersaneleri̇nin, savunma sanayi̇ne yöneli̇k askeri̇ gemi̇den, petrol arama platformuna, yat inşasından, rüzgar santrali̇ gemi̇si̇ne uzanan gemi̇ i̇nşa sanayisinde üçüncü sırada olduğunu anlattı.

Sanmar'ın Türkiye'nin ilk özel römorkör sahibi ve işletmecisi olduğunu, ilk özel römorkörlerini 1989 yılında inşa ettiklerini kaydeden Gürün, kendilerinin 2009, 2010, 2014 ve 2015 yıllarında ikinci, 2013 yılında ise Türkiye'nin üçüncü en büyük gemi ihracatçısı olduğunu söyledi.

Dünyada ilk LNG (Liquefied Natural Gas - Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) sevk sistemli römorkörleri inşa ettiklerini ve 2015 yılında 24, 2016 yıllarında 25 römorkör üretip teslim ettiklerini dile getiren Gürün, 2017'de ise 25 ila 27 römorkör teslim etmeyi planladıklarını açıkladı.

Gemi inşa sektöründe römorkör üretiminde Türkiye'de en büyük sipariş listesine sahip olduklarını anlatan Gürün, üretim sürecinde güvensiz iş yapılmadığını, güvenli olmayan işin otomatik olarak durdurulduğunun altını çizdi.

'Son 30 yılda dünya tersanelerinde gemi sipariş oranı en düşük olan yıl, bu yıl' diyen Gürün, 2018'de üretimde artış beklediklerini aktardı.

Sanmar Yönetim Kurulu üyesi Cem Seven ise, tersaneler için devlet teşviklerine değinirken, tersane izinlerinin 49 yıllığına çıkarıldığını, Yatırım Teşvik Belgesi, KDV ve Gümrük Vergisi, Kurumlar Vergisi istisnaları, SGK prim indirimi gibi teşviklerle hükümetin sektöre yardımcı olduğunu ifade etti.

Bu yılın ayakta durma yılı olduğunu söyleyen Seven, Başbakan Binali Yıldırım'ın sektöre sağladığı teşviklerin, denizciliğin önünü açtığını belirtti.

Selah Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Selah ise Türk Silahlı Kuvvetleri için inşa ettikleri lojistik gemisini anlattığı sunumunda, şunları kaydetti:

'Türkiye'de ilk defa, bu boyutta lojistik destek gemisi, yerli ve milli olarak inşa edildi. Yıl sonunda inşallah Milli Savunma Bakanlığımızın emrinde olacak. Savunma sanayimizin siparişleriyle yapılıyor bu gemiler. Tersanemizde bunun gibi çok sayıda savunma sanayimizin projesi devam etmekte. Son 4-5 yıldır ciddi bir atılım var, bu sektörde. Milli gemilerimizi, kendimiz yapar hale geldik ve yüzde 75'ten daha fazlası yerli üretim.'

Yerli üretim yaptıklarını kaydeden Selah, geminin lojistik destek olarak açık denizlerde seyir halinde tüm gemilere yakıt ikmali sağladığını, üzerindeki pistle helikopter yakıtı ikmali sağladığını da anlatarak, Türkiye'nin bu konuda dışa bağımlılığını ortadan kaldırmış durumda olduğunu vurguladı.

Geminin inşasının 16 ay sürdüğünü açıklayan Selah, yapım sürecinde 900'den fazla kişinin istihdam edildiğini ve toplamda 1 yıl içinde aynı anda 4 gemi inşa edebildiklerini kaydederek, şu ana kadar hiç kaza yaşanmadığının da altını çizdi.

- 40 bin kişilik yeni istihdam

Savunma sanayi̇ne yöneli̇k askeri̇ gemi̇leri ve askeri̇ deni̇zaltılardan, petrol arama platform gemi̇leri̇ne, Tag Boat’lardan hastane gemi̇lere, ki̇myasal tankerlerden loji̇sti̇k gemi̇lere kadar her türlü teknoloji̇de gemi̇, yat ve platform üretebi̇len Türki̇ye tersaneleri̇nin, Europort Turkey 2017 fuarı i̇çi̇n gün saydığının vurgulandığı sunumda, deni̇zci̇li̇k sektörünün, 2023 yılında 10 mi̇lyar dolarlık i̇hracat hedeflediği belirtildi.

Türk tersaneleri̇ni̇n başarılarının paylaşıldığı toplantıda, uzun yıllardır i̇ş kazaları i̇le kamuoyunun gündemi̇nde yer alan tersanelerin, alınan i̇ş güvenli̇ği̇ önlemleri̇ ile dünya standartlarında i̇lk 5 arasına girdiği aktarıldı.

Sunumda, Türkiye'de 2015'de faal tersane sayısı 79'a çıkarken, 2018 sonuna kadar faal duruma geçecek 49 yeni tersanenin yapımının devam ettiği, yeni tersanelerin 2018'de faaliyete girmesiyle sektörün 40 bin kişiye yeni istihdam sağlayacağı ifade edildi.
Kaynak: AA