Siirtli Üreticiler Bal Veriminden Umutlu

Siirt'te arı yetiştiriciliği yapan vatandaşlar, ilkbaharın gelişiyle üretim kontrolü yapıyor.

Merkeze bağlı Kayaboğaz köyünde bal üreticiliği yapan Emin Enüştekin, yaptığı açıklamada, bu sene ilkbaharın gelişiyle arı üretimini gerçekleştirmeye başladıklarını söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki arıcıların bal üretiminden umutlu olduklarını aktaran Enüştekin, şunları ifade etti:

'Bu sene bizim arılarımız normal ve güzel üretim yapıyorlar. Geçen sene bal üretiminde ciddi miktarda üretim düşüklüğü yaşadık fakat bu sene soğuk geçen kış sayesinde üretiminde rekolte artışı bekliyoruz. Balcılar olarak geçen sene ballarımızın çoğu telef oldu ama bu sene üretimde oldukça umutluyuz, verimli bir sezon geçireceğimize inanıyoruz. Adana ve İçel’deki bal üreticisi arkadaşlarımla görüşmemizde arılarının telef olduğunu söylediler. Allah bir daha ki sene yerlerini doldursun. Bu sene bahar geç geldi fakat biz bakımımızı yapıyoruz. Arılarımızı kontrol ediyoruz. Arılar sağlıklı mı değil diye kontrol ediyoruz. İnşallah bölge halkı bu sene güzel bal tüketecek.'

Siirt Üniversitesi Bilim Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür yardımcısı Behçet İnal ise kentte bu yıl bal veriminin yüksek olması, arı üreticileri başta olmak üzere bölgenin sosyo-ekonomik seviyesi açısından oldukça sevindirici bir durum olduğunu söyledi.

Siirt Üniversitesi Bilim Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde kurulacak bal analizi laboratuvarında arı-virüs hastalıklarını moleküler düzeyde teşhis ettiklerini anlatan İnal, şöyle konuştu:

'Başta Siirt, Pervari bal verimi olmak üzere ülkemiz de de bal veriminin gelişmiş ülkelerdeki düzeye ulaşmasında önemli katkılar sağlanmaktadır. Ben tekrar üreticilerimizin sağladığı bu yılki yüksek bal veriminden dolayı tebrik ediyorum. Bu verimin devam etmesi için bazı yanlış uygulamalardan kaçmalarını öneriyorum bu anlamda bilimsel ve teknolojik araçlar ile koordineli bir şekilde üretimlerine devam etmesini tavsiye ediyorum.'

Kaynak: AA