Ortaylı'dan Lübnan'da 'Çağdaş Türkiye Tarihi' Konferansı

Prof. Dr. Ortaylı, ilk Osmanlı Meclisi'nin 1877'de kurulduğunu ve üyelerinden 3'te birinin Hristiyan mebuslardan oluştuğunu hatırlatarak, buna benzer bir durumun 19'uncu yüzyılda İngiltere'de, Fransa'da ve Rusya'da yaşanmadığını söyledi

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta üniversite öğrencilerine, 'Çağdaş Türkiye Tarihi' başlıklı bir konferans verdi.

Beyrut Yunus Emre Enstitüsü tarafından Beyrut'taki Kaslik Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta konuşan Ortaylı, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçişin uzun bir süreç olduğunu ve bunun 19'uncu yüzyılda başladığını ifade etti.

Ortaylı, Osmanlı İmparatorluğu'nun geleneksel bir devlet sistemine sahip olmasından dolayı 19'uncu yüzyıldaki gelişmelere iyi hazırlanmadığını ifade etti.

Milliyetçiliğin, Osmanlı devlet sisteminde Birinci Dünya Savaşına kadar yer almadığının ve resmi ideoloji olmadığının altını çizen Ortaylı, ilk Osmanlı Meclisi'nin 1877'de kurulduğunu ve üyelerinden 3'te birinin Hristiyan mebuslardan oluştuğunu hatırlatarak, buna benzer bir durumun 19'uncu yüzyılda İngiltere'de, Fransa'da ve Rusya'da yaşanmadığını aktardı.

Konferans devam ederken bir grup öğrenci ayağa kalkarak 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda protesto düzenledi. Öğrenciler bir süre 'sözde iddialar' konusunda slogan attı.

- 'Ezberletilmiş şeyleri söylemek yerine okumalısınız'

Ortaylı ise 'Üniversite tarafından Türkiye'nin modern tarihi konusunda konferans vermek için davet edildiğini' belirterek, 'grup şeklinde bir konferansa gelerek protesto düzenlemenin hoş olmadığını' söyledi. 'Bu konular hakkında araştırmaları ve kitabı olduğunu' belirten Ortaylı gruba hitaben, 'Araştırmadan, ezberletilmiş şeyleri söylemek yerine, yayınlanmış araştırmaları okumalısınız.' dedi.

Protestocu grup daha sonra salonu terk etti.

Konferansa Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes ve Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cengiz Eroğlu'nun yanı sıra Klasik Üniversitesi'nin öğretim üyeleri ve öğrencileri ile Lübnan'daki çeşitli üniversitelerde eğitim gören öğrenciler katıldı.
Kaynak: AA