Lübnan'da Ahmed El-Esir'in Yargılanması

Esir ve beraberindeki 55 kişinin 'Lübnan askerlerinin ölümüne yol açmak' suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması 25 Nisan'a ertelendi.

Lübnan'da askeri mahkeme, Ahmed el-Esir ve beraberindeki 55 kişinin 'Lübnan askerlerinin ölümüne yol açmak' suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşmasını, Esir'in iki avukatının davadan çekilmesi nedeniyle 25 Nisan'a erteledi.

Esir, 2013 yılında Sayda şehrinde çatışmalara katılan Hizbullah üyesi tanıkların mahkemeye getirilmesi isteğinin mahkeme tarafından kabul edilmemesi nedeniyle duruşmalara gelmeyi kabul etmiyor.

Avukatlar Muhammed Sabluh ve Antuan Nemeh, Esir'in mahkemeye gelmeyi reddetmesi nedeniyle davadan çekildiklerini açıkladı.

Mahkeme başkanı, Lübnan askeri kanunları gereğince Esir'i savunmak için Lübnan Barolar Birliğinden bir sivil avukat isteyebilir ya da Lübnan Ordusu subayları arasından bir askeri avukat, Esir'i mahkemede savunabilir.

Esir'in mahkemeye gelmemesi veya susma hakkını kullanması durumunda dahi hakimin davanın sonucuna karar verme yetkisi bulunuyor.

Lübnan merkezli Hizbullah örgütünün Suriye'de Esed rejiminin yanında savaşa katılmasının ardından, Esir ve taraftarları, Suriye'nin Kusayr kentinde Hizbullah'a karşı çatışmıştı. Esir, ülkesine geri dönmesinin ardından Lübnan Ordusuna karşı 'cihat' ilan etmişti. Esir'in 'cihat ilanı' sonrası Haziran 2013'te Lübnan'ın Sayda kentinde Esir taraftarları ile Hizbullah üyeleri arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Bu olaylar üzerine, Lübnan Askeri Savcılığı, Esir ve beraberindeki 55 kişi hakkında, 'Lübnan askerlerinin ölümüne yol açmak' suçlamasıyla idam talebinde bulunmuştu. Lübnan güvenlik güçleri Esir'i, Ağustos 2015'te Uluslararası Beyrut Havalimanı'nda Mısır'a gitmek üzereyken gözaltına almıştı.
Kaynak: AA