Liseli Öğrencileri, Görme Engellilerin Gözü Oldu

Gaziantep’te liseli öğrencileri, hazırladıkları proje kapsamında görme engellilerin kullandıkları sesli kütüphanelerdeki soru bankaları ve cevap anahtarlarını seslendirdi.

Liseli Öğrencileri, Görme Engellilerin Gözü Oldu
Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde bulunan Mehmet APİ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni Arzu Nihan Şahin öncülüğünde görme engelliler için önemli bir projeye imza attı. Engelliler için sesli kütüphane oluşturmak isteyen öğrenciler, kentte bir çok sesli kütüphane bulunmasına rağmen içerisinde görme engellilerin faydalanabileceği yeterli düzeyde eser bulunmadığını belirleyerek, "Duyuların dili, kulaklar oluyor" isimli sosyal projeyi oluşturdu. Öğrenciler, okulun bünyesinde bulunan Radyo Televizyon ve Gazetecilik bölümlerine ait stüdyoda kayıt yapan öğrenciler, seslendirdikleri LYS ve YGS soru bankaları ve cevap anahtarlarını Aile ve Sosyal Politikalar Gaziantep İl Müdürlüğündeki Sesli Kütüphaneye teslim etti.

Bu projeye başlarken öncelikli hedeflerinin öğrencilerde sosyal duyarlılık ve farkındalık kazandırmak olduğunu söyleyen Öğretmen Arzu Nihan Şahin, "Stüdyomuzda acemice yaptığımız seslendirmeye çok ihtiyaç olacağını düşünmüyordum. Bu işin daha profesyonel kişiler tarafından daha donanımlı stüdyolarda yapıldığını sanıyordum. Biraz araştırınca öyle olmadığını, aksine sesli kütüphanelerde asıl ihtiyacının seslendirme olduğunu gördüm. Yaptığımız çalışmayı görme engellilere destek olmak amacıyla bir kütüphaneye vermek amacıyla başlattık. Çalışmamızı aile ve sosyal politikalar il müdürlüğünün sesli kütüphanesine verdik. Kütüphane ile iletişime geçtiğimizde özellikle YGS ve LYS soru bankalarının seslendirmelerine ihtiyaç duyduklarını söylediler. Bizde birinci dönem YGS soru bankası seslendirdik. Bu dönemde LYS soru bankası seslendireceğiz’’ ifadelerini kullandı.

"Sesli kitap kazandırmak sesli kütüphane kurmaktan daha önemli’’

Kütüphanelere sesli kütüphane kazandırmak konusunda iki önemli konu olduğunu belirten öğretmen Arzu Nihan Şahin, “Öncelikle biz sesli kütüphane kurmuyoruz. Yeterince sesli kütüphane var. Asıl ihtiyaç olan bu kütüphanelere seslendirilmiş kitap kazandırmaktır. Bulunduğumuz şehirde herhangi bir sesli kütüphane ile iletişime geçtiğinizde sizi mutlaka yönlendireceklerdir. Diğer önemli husus ise bu çalışmaya başladıktan sonra anladım ki görme engelli birçok arkadaşımız sesli kütüphanelerden nasıl yararlanacaklarını bilmiyorlar. Yani biz bu çalışmayla aslında görme engelli arkadaşlarımızı da bilinçlendiriyoruz. Biz öğrencilerimizle şimdiye kadar 3 tane soru bankası seslendirdik. Ve bu şekilde projemiz kapsamında çalışmalarımız da devam edecektir’’ diye konuştu.

Öğrenciler ise böyle bir projeye imza atmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti
Kaynak: İHA