Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi

Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan, 31 Mart 2017 tarihinde 30024 sayı ile Resmi Gazete’de yayımlanan "Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" ile ilgili açıklamalarda bulundu

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi
2016 yılında yapılan desteklemeleri söyleyen Ortan, "Bakanlar Kurulu Kararı gereği 2016-2018 yıllarını kapsayacak şekilde genç çiftçi projelerine 30 bin TL hibe verilmesini öngören Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programına 2017 yılında da devam edilecek. 2016 yılında ilimizde 145 genç çiftçiye çeşitli projeleri karşılığı olarak 4 milyon 350 bin TL’lik hibe kullandırıldı. Bu bütçenin 3 milyon 420 bin TL’si büyükbaş/küçükbaş hayvancılık projelerinde, 510 bin TL’si arıcılık ve kanatlı projelerinde, 420 bin TL’si ise bitkisel üretim projeleri için kullandırıldı. Hayvancılık projeleri kapsamında, 94 genç çiftçiye kişi başı 6 adet olmak üzere toplam 564 büyükbaş hayvan ve 20 genç çiftçiye ise kişi başı 40’ar adet olmak üzere 800 adet koyun teslim edildi. Arıcılık ve kanatlı projeleri kapsamında 17 genç çiftçiye 510 bin TL ve bitkisel üretim projeleri kapsamında 14 genç çiftçiye 420 bin TL hibe verildi” dedi.



“16 bin 100 genç çiftçimize hibe desteği verilecek”

2017 hibe destekleri hakkında veren Ortan, “2017 yılı için ise programın, Ülke genelinde bütçesi 483 milyon TL olarak belirlenmiş olup, 16 bin 100 genç çiftçimize hibe desteği verilecek. Bu bütçenin 330 milyon TL’lik kısmının en az 11 bin genç çiftçiye büyükbaş/küçükbaş projeleri kapsamında verilmesi planlanıyor. Bu kapsamda ilimiz genç çiftçilere ayrılan bütçe bakanlığımız tarafından daha sonra açıklanacak. Bu kapsamdaki hayvanlar geçen yıl olduğu gibi yine TİGEM tarafından temin edilecek. Bütçenin diğer kısmı ise ana hatlarıyla ağıl ve ahır yapımı ile arıcılık, kanatlı, ipekböceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularında verilecek. Bu yıl, diğer yıldan farklı olarak tesis yapımı konusu da projeler içerisinde yer alacak ve genç çiftçilerin finans ihtiyacını gidermek amacı ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından daha etkin kredi kullanımı ve anahtar teslim proje gerçekleştirmeleri sağlanacak” diye diye konuştu.



“Projelerle ilgili başvurular 7 Nisan Cuma günü başlayıp, 5 Mayıs Cuma günü sona erecek”

Başvuru tarihleri hakkında bilgi veren Ortan, “Projelerle ilgili başvurular 7 Nisan Cuma günü başlayıp, 5 Mayıs Cuma günü sona erecek. Başvurularda izlenmesi gereken yol ve uygulamalar geçen yıl ile aynı olacak. Ön başvurular, çiftçilerimiz tarafından hiçbir harcama yapılmaksızın, web tabanlı https://gencciftci.tarim.gov.tr uzantılı yazılım üzerinden, kesin başvurular ise yerleşim biriminin bağlı olduğu il,ilçe müdürlüklerine şahsen yapılacak. Değerlendirme sonunda belirlenen genç çiftçilerle hibe sözleşmeleri, GTHB il ve ilçe müdürlüklerince imzalanacak ve projelerin uygulanmasına başlanılacak. Hibe desteğinden faydalanacak çiftçilerde, tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 41 yaşından gün almamış, ücretli çalışan, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi, daha önceden Bakanlığın diğer hibe programından faydalanmış olmamak şartı aranacak. İlimiz genç çiftçilerinin program desteğinden azami düzeyde yararlanmasını diliyor, geniş ve yönlendirici bilgileri edinmek üzere kendilerini il,ilçe müdürlüklerimize çayımızı içmeye bekliyoruz” şeklinde bilgi verdi.
Kaynak: İHA