Gençliğini Karartan Uyuşturucuyla 'Eğitmenlik' Yaparak Savaşıyor

Yaklaşık 25 yıl kullandığı uyuşturucudan kurtulan 39 yaşındaki Demir, madde bağımlılarına hizmet veren Kurtuluş Vakfının Balıkesir'in Edremit ilçesindeki eğitimlerine katılıyor Günde yaklaşık 10 saat eğitim veren Demir:'Madde bağımlısı kardeşlerime yardımcı oluyorum. Kendi tecrübelerimi ve aldığım eğitimi buradaki kardeşlerime aktarıyorum'

SEYHAN KIRICI - Madde bağımlısı gençlere hizmet veren Kurtuluş Vakfının Balıkesir'in Edremit ilçesindeki eğitimlerine katılan Deniz Demir, 25 yıl kullandığı uyuşturucudan kurtulmanın yollarını anlatıyor.

Merkezi Ankara'da bulunan vakfın Edremit'teki programlarında eğitmenlik yapan Demir, ikinci hayatını yaşadığını söyledi.

Madde bağımlılığından kurtulmak için birçok yol denediğini, ancak 'ilaçsız yöntemi' gördüğünde şaşırdığını ifade eden Deniz Demir, 4 aylık eğitim sürecinin ardından madde bağımlılığından kurtulduğunu, ardından da aynı sorunu yaşayan kişilere yardımcı olmak amacıyla eğitmen olmaya karar verdiğini anlattı.

Şimdilerde vakıfta hayat tecrübesini ve aldığı eğitimi gençlere aktaran Demir, şunları kaydetti:

'Uyuşturucuya yaklaşık 10 yaşında başladım ve 35 yaşımda 'Narconon Programı' (İlaçsız uyuşturucu rehabilitasyon programı) sayesinde bıraktım. Türkiye'deki Narconon eğitimimi tamamladıktan 3 yıl sonra, 2015'te Danimarka'ya gidip bir aylık bu programla ilgili uzmanlık eğitimi aldım. Şimdi profesyonel olarak, burada madde bağımlısı kardeşlerime yardımcı oluyorum. Günde yaklaşık 10 saat eğitimle, tecrübelerimi ve aldığım eğitimi buradaki kardeşlerime aktarıyorum.'

Deniz Demir, bağımlılarda vücudun direncini vitamin, mineral takviyesiyle dengelediklerini belirterek, vücutta biriken zehrin, toksik maddelerin de sauna yardımıyla dışarı atılmasına yardımcı olduklarını aktardı.

Sinir sistemindeki baskının bu şekilde ortadan kaldırıldığını dile getiren Demir, daha sonra iletişim, algılama, farkındalık, hayatın iniş çıkışları ve öfke kontrolleri gibi zihinsel eğitimler uygulandığını ifade etti.

Aynı zamanda iyiyi, kötüyü, neyin yapılması ve yapılmaması konusunda eğitim verildiğinin altını çizen Deniz Demir, 'Maddeye nasıl 'dur' diyeceklerini, farkındalığı, algılamasını yükseltiyoruz. Arkadaşlarının kimler olduğunu, kimlerle arkadaşlık yapmaları gerektiğini öğretiyoruz, ayrıca tavla, satranç, okey, havuz ve sauna gibi faaliyetlerde bulunuyorlar. Maddeden uzak durmaları için onlara sosyal aktiviteler yaptırıyoruz. Onlara iyi şeyleri gösterip, kötü alışkanlıklardan uzak tutmaya çalışıyoruz.' diye konuştu.

- 'Hepsi birer öğrenci'

Kurtuluş Vakfı Başkan Yardımcısı Serenay Çuhan ise vakıfta kesinlikle ilaçlı bir tedavi uygulanmadığını, hatta gelen kişileri eğitim aldığı için 'öğrenci' olarak tanımladıklarını vurguladı.

Katılımcılara asla 'hasta' diye hitap etmediklerini dile getiren Çuhan, şunları kaydetti:

'Eğitime gelen madde bağımlıları 4 aylık süreçten geçiyor. Burada hiçbir şekilde ilaç kullanmıyoruz, sadece eğitim veriyoruz. Tedavi hastanelerde yapılıyor, bizim bir tedavi verme görevimiz yok. Burada eğitim alıyorlar. Bu eğitimde maddeden nasıl uzak duracakları, kendilerini nasıl kontrol edecekler, yeni bir hayata nasıl hazırlanacaklar, dürüstlük, etik, ahlak nedir bunları öğretiyoruz. Başarı oranımız yüzde 84. Eğitmenlerimizin tamamı önce burada bir aylık süreçten geçiyor ve daha sonra yurt dışı eğitimlerini tamamlayıp burada kardeşlerimize yardımcı oluyorlar. Buranın kapasitesi 40. Şu an 20 öğrencimiz eğitim alıyor. Üst yaş sınırımız yok ama 18 yaşından büyük olmaları gerekiyor.'

Vakıftaki eğitimlere katılan 25 yaşındaki C.D. ise madde bağımlılığı nedeniyle çok sıkıntı çektiğini, 10 yıldır kullandığı uyuşturucu madde yüzünden bazı dönemlerde kendini bile tanıyamadığını ifade etti.

Ailesi ve arkadaşlarıyla sorunlar yaşadığını belirten C.D, 'Hayatımda hiçbir şey yolunda gitmiyordu. Ben de maddeyi bırakmaya karar verdim. Bir çok yol denedim maddeyi bırakmak için. Sonra burayı buldum. Bir aydır burada eğitim alıyorum. Eğitimimi tamamlayıp inşallah temizleneceğim. Bundan sonra uyuşturucu olmadan hayatıma devam edeceğim.' dedi.
Kaynak: AA