Fransa'da Laiklik Tartışmaları

Fransa'da Laiklik Gözlemevi'nin yayımladığı yeni raporda laikliğin toplumdaki bütün sorunlara çözüm olmadığı ifade edildi Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın danışmanı Peaucelle laikliğin başörtüsüne ve dindarlığa indirgendiğini bildirdi.

Fransa'da Laiklik Gözlemevi yayımladığı yeni raporda laikliğin toplumdaki bütün sorunlara çözüm olmadığını belirterek siyasetçileri ve medyayı bu konuda uyardı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından 8 Nisan 2013 tarihinde kurulan Laiklik Gözlemevi'nin yayımladığı raporda, laikliğin kadın-erkek eşitliği, bazı mahallelerin gettolaşması gibi pek çok konu tartışılırken gündeme geldiğine dikkat çekildi.

Kamuoyunda tartışılan her konuya laikliğin gündeme getirilmesiyle çözüm bulunamayacağı belirtilen raporda, siyasetçiler ve medya bu hususta uyarıldı.

Raporda, 'Laiklik, toplumda yanlış anlaşılmakta ve başörtüsü veya İslam inancının gereklerinin yerine getirilmesi ile ilgili tartışmalara indirgenmektedir.' denildi.

Medyanın kadınların cinsel kimliği veya başörtüsü takmalarıyla ilgili olumsuz davranış ve tutumları paylaştıklarına dikkat çekilen raporda, bunun laiklikle ilgili değil, kadınlara yönelik ayrımcılıkla ilgili olduğu kaydedildi.

Raporda Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın danışmanı Jean-Christophe Peaucelle'in ifadelerine de yer verildi.

Fransa'da laikliğin başörtüsüne ve dindarlığa indirgendiğine dikkati çeken Peaucelle, böylece dini inançların açık bir şekilde gösterilmesi konusunda sınırlar getirildiğini kaydetti.

Kaynak: AA