BTSO Başkanı Burkay Açıklaması

'Bursa iş dünyası olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliğine katılırken bu yıl için 80 bin yeni istihdam hedefi koyduk. İlk çeyrekte hedefin yaklaşık dörtte birine karşılık gelen 19 bin istihdamı gerçekleştirdik' 'Bursa, yüzde 8'in altındaki işsizlik oranıyla Türkiye ve AB ülkeleri ortalamasından daha iyi seviyede. Bursa iş dünyası olarak işsizliği yıl sonunda yüzde 6 seviyelerine kadar çekmeyi hedefliyoruz' '80 ülkeden yaklaşık 10 bin kişilik alım heyetlerini Bursa'ya getirdik. Tüm bunlarla birlikte Bursa'da son 3 yılda 800 yeni ihracatçı kazandık'

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, 'Bursa iş dünyası olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliğine katılırken bu yıl için 80 bin yeni istihdam hedefi koyduk. İlk çeyrekte hedefin yaklaşık dörtte birine karşılık gelen 19 bin istihdamı gerçekleştirdik.' dedi.

Burkay, Bursa'nın ekonomik hedeflere verdiği desteklere ilişkin düzenlediği basın toplantısında, politika yapıcıların 15 Temmuz sonrası reel sektörün talepleri noktasında çok hassas davrandığını, bu dönemde morali yükseltecek çok önemli adımlar atıldığını söyledi.

Avrupa'daki talep artışı ile ihracatın Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Burkay, dünyada ekonomide yeni bir düzene doğru gidildiğini, burada iyi bir pozisyon alınması halinde Türkiye'nin büyümesini devam ettirebileceğini söyledi.

Bu dönemde sorulan soruların başında 'yabancı yatırımcıların Türkiye'deki yatırımlarına devam edip etmeyeceğinin' geldiğini belirten Burkay, şöyle devam etti:

'Bir tedarikçi ile anlaşmak 3-4 yıl sürüyor. Sizin bir projeye başlamanız, onu siparişe döndürmeniz, üretip ihraç etmeniz 3 yıl... O yüzden bunlar anlık kararlarla, 'Evet, biz Türkiye ile kötü olduk, Türkiye'den mal almayalım' diyecek ve ertesi gün bütün ithalat duracak... Böyle bir dünya yok. Türkiye'nin alternatifini üretmeleri, bırakın firma olarak, ülke olarak dizayn etmeleri en az 3-4 yıl sürer. Bu coğrafyaya baktığımızda nereye gidecek? Hindistan'a mı, Pakistan'a mı, Çin'e mi gidecek? O yüzden referandum ve Avrupa'daki seçimlerden sonra Türkiye'nin, partnerleriyle ilişkilerini güçlendirerek bu yeni döneme hazırlanması gerekiyor.'

- 'Bursa'da yan sanayinin ihracattaki payının yüzde 50'leri geçti'

İbrahim Burkay, Türkiye'de ihracatın GSYH içindeki payının yüzde 17, Bursa'da ise bu oranın neredeyse yüzde 40'lar civarında olduğunu bildirdi.

Almanya'da GSYH'nin yüzde 46'sını dış ticaretin oluşturduğunu, ABD'de ise dış ticaretin toplam ekonomi içindeki payının çok düşük olduğunu belirten Burkay, 'Bu anlamda OECD ortalaması yüzde 25, Türkiye ortalaması yüzde 17.' dedi.

Bursa'nın 200 ülkeye ihracat yapan bir kent olduğunu, bunun Bursa'yı birçok anlamda pozitif ayrıştırdığını ifade eden Burkay, kentte işsizliğin düştüğünü ancak daha sonra yüzde 8'lere kadar çıktığını bildirdi.

Bursa'da yan sanayinin ihracattaki payının yüzde 50'leri geçtiğini belirten Burkay, Bursa'nın 13 milyar dolar olan ihracatının 15 milyar doların üzerine çıkmasını istediklerini, kentteki ihracatın yüzde 78'inin otomotiv ve otomotiv yan sanayi olduğunu söyledi.

Bursa'daki birçok yan sanayi şirketinin uluslararası arenada üretim tesisi açmaya başladığını dile getiren Burkay, Bursa'nın savunma, havacılık ve raylı sistemlerini geliştirmesi halinde gelecek dönemde Türkiye'nin 50 yılını şekillendirecek endüstri yapısına kavuşacağını kaydetti.

Burkay, Bursa'nın kilogram başına ihracatının 4 dolar, hedeflerinin ise 8 dolar olduğunu belirterek, 'Emtia fiyatlarındaki gerileme ihracatımızı baltaladı.' dedi.

- 'Biz 5 bin kişiden tapu aldık, tek bir dava yok'

BTSO Başkanı Burkay, TEKNOSAB için mayıs ayında altyapı yatırımına ve 2018'de de yatırımcıları içeri davet etmeye başlayacaklarını, burada şirketlerle beraber yapılacak toplam yatırım tutarının 25 milyar dolar olduğunu, altyapı için de 700 milyon lira yatırım yapacaklarını bildirdi.

Söz konusu bölgede yerli ve yabancı yatırım yapma arzusunda olan şirketler bulunduğunu ancak bu şirketlerin yatırım yapacak alan bulamadığını anlatan Burkay, TEKNOSAB'da orta ve yüksek teknolojili üretim yapacak şirketleri görmek istediklerini kaydetti.

Burkay, 100 birimlik bir yatırımın 50 biriminin arsa ve binadan oluştuğunu ifade ederek, 'Olması gereken arsa ve binayı kiralayacaksın. Bütün dünyada böyle. Mal sahibi olmayı seviyoruz ama o kadar pahalıya mal sahibi oluyoruz ki... Mal sahibi olduğumuz dediğimiz şeye her yıl müthiş faiz ödüyoruz.' şeklinde konuştu.

TEKNOSAB için 4,5 ayda yaklaşık 5 bin kişiden tapu aldıklarını belirten Burkay, 'Bir tane dava yok. Bugün 5 kişiden mal almaya kalksan 15 tane dava çıkar. Biz 5 bin kişiden tapu aldık, tek bir dava yok. 40'ın üzerinde avukat çalıştı. Tek talimatımız vardı; anlaşacaksınız.' dedi.

- 'İstihdamda Türkiye'ye örnek oluyoruz'

İbrahim Burkay, istihdam seferberliği çağrısına ilişkin olarak da, 'Bursa iş dünyası olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliğine katılırken bu yıl için 80 bin yeni istihdam hedefi koyduk. İlk çeyrekte hedefin yaklaşık dörtte birine karşılık gelen 19 bin istihdamı gerçekleştirdik. Bursa iş dünyası üzerine düşeni en iyi şekilde yapmaya devam ediyor. Performansımızla istihdamda Türkiye'ye örnek oluyoruz.' ifadelerini kullandı.

Firmaların gayreti ve özverisiyle yıl sonunda 800 bin rakamının çok daha üstüne çıkacaklarına inandıklarını ifade eden Burkay, BTSO'nun ekonomik seferberliğe makro projeler ve etkin çalışmalarla öncülük ettiğini bildirdi.

Burkay, '4 farklı noktada açtığımız istihdam bürolarıyla iş arayanlarla işverenleri aynı platformda buluşturmaya başladık. Bursa, yüzde 8'in altındaki işsizlik oranıyla Türkiye ve AB ülkeleri ortalamasından daha iyi seviyede. Bursa iş dünyası olarak işsizliği yıl sonunda yüzde 6 seviyelerine kadar çekmeyi hedefliyoruz.' diye konuştu.

Burkay, Bursa'da kurulan şirket sayısının son 3 ayda bine ulaştığını, kentte yılın ilk 3 ayında kapanan her firmaya karşılık 3'ten fazla yeni şirket kurulduğunu bildirdi.

Bursa'nın ihracat artışının ilk çeyrekte ülke ortalamasının yaklaşık 3 katını geçtiğini ifade eden Burkay, 'İhracatımız yüzde 18'e yakın artışla 3,5 milyar dolara ulaştı.' dedi.

İhracatı ve ihracatçı sayısını artırmanın BTSO'nun öncelikli hedefleri arasında bulunduğunu kaydeden Burkay, '3 yılda 100'ü aşkın uluslararası fuar organizasyonu gerçekleştirdik. Bu fuarlara çoğunluğu yeni pasaport çıkaran yaklaşık 4 bin üyemizi taşıdık. 80 ülkeden yaklaşık 10 bin kişilik alım heyetlerini de Bursa'ya getirdik. Tüm bunlarla birlikte Bursa'da son 3 yılda 800 yeni ihracatçı kazandık.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA