Almanya Kara Para İle Mücadele Edemiyor

Alman maliyesi, mali dengelerini altüst eden kara para ile mücadele etmekte zorlanıyor.

Almanya Kara Para İle Mücadele Edemiyor
Yılda 100 milyar Euro’nun üzerende paranın aklandığı Almanya’da, paranın büyük bir bölümünün suç örgütleri tarafından aklandığı tahmin ediliyor. Almanya’da kara para aklama merkezi olarak Frankfurt kentinin ismi ilk sıralarda yer alıyor. Kara para aklamada en çok kullarının yolun gastronomi, şans oyunları, araba ticareti, inşaat, mücevher ve sanat eserleri, deniz ticareti ve gayrimenkul gibi sahalarda aklandığını belirten uzmanlar, kara para aklamada suç örgütlerinin bizzat para akladığı gibi ayrıca aracı olduğuna da dikkat çekiyor. Geçmişte, Güney Kıbrıs, İsviçre, Malta ve Lüksemburg gibi ülkeleri kara aklama konusunda kullanan suç örgütleri ülkelerin yıllık para hareketliliklerinin az olmasından dolayı bu ülkeleri terk ederek Almanya gibi ekonomisi gelişmiş ülkeleri tercih edildiği belirtildi.

Halle-Wittenberg Martin Luther Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, yalnızca finans sektöründü yıllık 30 milyar Euro’luk kara para aklanma gerçekleştirildiğini açıklanırrken, Maliye Bakanlığı ise yıllık kara para aklama konusunda yıllık 15 ile 28 bin şüpheli üzerinde işlem yapıldığını açıkladı.

Kara para konusundaki açıkları çok iyi değerlendiren suç örgütlerinin Almanya’ya tercih etmelerinin ardından Almanya’nın ekonomik gücü ve ihracatının büyük etkisinin olduğu gibi bu konuda Almanya’da oluşmuş bir altyapının var olduğu iddia edildi. Almanya’daki vergi sisteminin sertliği ve maliyenin sıkı takibi bir çok kuruluşu gayri resmi ticarete yönelttiğinin belirtilirken, terör örgütlerinin de kara para aklama konusunda önemli bir paya sahip olduğuna vurgu yapıldı. kara para aklamada İran, Rusya ve PKK gibi terör örgütlerinin de olduğu ifade edildi.
Kaynak: İHA