Aliağa Belediyesinden Yerel Tarih, Arkeoloji Ve Kültür Atağı

Sınırları içinde Kyme, Myrina ve Gryneion, yakın çevresinde ise Elaia ve Aigai gibi antik kentlere ev sahipliği yapan İzmir’in Aliağa ilçesinde, yerel tarih ve kültürü gelecek kuşaklara aktaracak çalışmalara hız verildi. Aliağa tarihine ve kültürüne dair kitapları yayınlayan Aliağa Belediyesinin de, Aliağa Kent Belleği ve Anı Evi projesi çalışmalarını sürdürdüğü ifade etti.

Aliağa Belediyesinden Yerel Tarih, Arkeoloji Ve Kültür Atağı
Aliağa’da yaşayanlara bölge tarih ve kültürünü tanıtmak isteyen Aliağa Belediyesi, kültür yayınlarına ağırlık verdi. Aliağa Kent Kitaplığı dizisiyle kitap yayınlarına başlayan belediye, ilk olarak geçtiğimiz yıl Sebahattin Karaca’nın yazdığı ilköğretim öğrencilerine yönelik Aliağa’nın Antik Kentleri kitabını yayımladı. Ardından dizinin 2. kitabı olarak yerel tarihçi Cevat Yıldırım’ın Güzelhisar kitabını okuyucularla buluşturdu.

2 yıldır süren araştırma çalışmalarının ardından ’İlk çağdan 21. yüzyıla, Aliağa Tarihi’ kitabı Aliağa Belediyesi tarafından yayına hazırlandı. Başvuru eseri niteliğindeki kitapta 8 bin yıl önce Aliağa çevresindeki yaşamın ilk izlerinden başlayarak 21. yüzyıla kadar bölgemizdeki tarihsel süreç ayrıntılarıyla yer alıyor. Aliağa’nın 1950’lerin, 60’ların küçük tarım ve balıkçı kimliğinden, 1960’ların ikinci yarısından itibaren sanayileşmesine kadar tüm ayrıntıları da kitapta detaylarıyla işlenirken, yazımı biten kitabın kısa süre içinde basılacağı kaydedildi. 2 yıldır Myrina ve Gryneion antik kentleri arkeolojik yüzey araştırmalarına destek veren Aliağa Belediyesi, bu araştırmalar sonucunda yine araştırma heyetinin hazırladığı makaleleri de “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey araştırmaları, Belgeler ve Yeni Araştırmalar, 1.Cilt” adıyla yayına hazırladı. Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü akademisyenleri tarafından yazılan eser, Aliağa Kent Kitaplığı dizisinin 4. Yayını olarak gelecek ay yayınlanacağı duyuruldu.

Aliağa ansiklopedisi hazırlanıyor

Öte yandan Aliağa Belediyesi, Aliağa’yı tüm yönleriyle içerecek, kapsamlı bir Aliağa Ansiklopedisinin hazırlık çalışmalarını da sürdürüyor. A’dan Z’ye Aliağa ile ilgili önemli şahsiyetler, tarihi kişilikler, yer isimleri, kurum ve kuruluş tarihçeleri gibi Aliağa ile ilgili tüm bilgiler ansiklopedi formatında hazırlanarak basılacağı öğrenilirken, eserin, Aliağa ile ilgili bugüne kadar yazılmış ansiklopedik formatta ve geniş kapsamda ilk yayın olacağı bildirildi.

Bir diğer yandan belediye, yapılan ve gelecekte yapılacak kültürel yayınlarla ilgili vatandaşlardan bilgi, belge, fotoğraf ve hatıraları toplayarak arşivliyor. Geçmişte Aliağa’ya hizmet etmiş, geçmişin anılarını yaşatanlarla görüntülü sözlü tarih çalışmaları da yapılırken, küçük bir köyden, dev bir sanayi kentine dönüşen Aliağa’nın bu değişiminin tanığı olan Aliağalıların hatıraları kayıtlara geçiriliyor. Aliağa Belediyesi yapılan çalışmaların daha geniş kesimlerce duyulması ve arşiv katkılarının sağlanması içinde, ’Sen de geçmişini paylaş, Aliağa Tarihinde yerini al’ sloganlı afişlerle bilgilendirme yaptığı da kaydedildi.

Kent Belleği ve Anı Evi hazırlığı

Aliağa Belediyesi, bölgenin geçmişine ışık tutacak her türlü bilgi, belge, dokuman, eşyanın arşivlenip sergileneceği bir Aliağa Kent Belleği ve Anı Evi kurulması için çalışma başlattı. Aliağa’nın, köy ve beldelerinin tarihini ve kültürünü, yaşam alışkınlıklarına dair birçok belge ve birikimin Anı Evinde sergilenebileceği ifade edildi.

Kültürün geçmişten geleceğe taşınmasının önemine dikkat çeken Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “Binlerce yıllık kültür birikimini geleceğe taşımak hepimizin görevi ve sorumluluğu. Kentleri kent yapan, geçmişten bugüne taşıdığı değerlerle oluşan kimlikleridir. Çok kültürlü, çok renkli, çok birikimli bir geçmişi var Aliağamızın. Biz gerek yayınladığımız kitaplarla, gerek sözlü tarih araştırmalarımızla bu köklü geçmişi geleceğe taşımak istiyoruz. Gelenek göreneklerimizi, yeme içme kültürümüzü, ekonomik, sosyal tarihimizi unutulmadan geleceğe aktarmak çabasındayız. Geçmişe dair fotoğrafların, filmlerin, arşiv niteliğindeki belgelerin, etnoğrafik eşyaların korunup sergileneceği bir Kent belleği Anı Evi kurma düşüncesindeyiz. Bu konuda Aliağalı hemşehrilerimizin de fotoğraf, bilgi, hatıralarını, geçmişi hatırlatan eşya desteğini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA